Administraţia Obama pregăteşte un plan legislativ pentru a opri colectarea datelor telefonice. Cum va funcţiona NSA

Administraţia preşedintelui Barack Obama pregăteşte un plan legislativ pentru a pune capăt colectării masive şi controversate de date telefonice de către Agenţia Naţională pentru Securitate (NSA), scrie presa americană luni.

360 afișări
Imaginea articolului Administraţia Obama pregăteşte un plan legislativ pentru a opri colectarea datelor telefonice. Cum va funcţiona NSA

Administraţia Obama pregăteşte un plan legislativ pentru a opri colectarea datelor telefonice

Potrivit acestui plan "NSA va înceta colectarea sistematică de date despre obiceiurile telefonice ale americanilor", scrie The New York Times (NYT) pe site, citând oficiali din cadrul administraţiei sub protecţia anonimatului.

"Înregistrările vor rămâne la firmele de telefonie, cărora nu li se va cere să păstreze datele mai mult timp decât durata normală. Iar NSA va avea acces la înregistrări specifice numai cu permisiunea unui judecător care utilizează un nou tip de hotărâre judecătorească", precizează ziarul.

Documente furnizate de către fostul consultant NSA Edward Snowden dezvăluie amploarea programelor americane de spionaj, creând scandal atât în Statele Unite, cât şi în lume.

Oficiali au apărat metodele în domeniul informaţiilor, argumentând că sunt necesare în lupta împotriva terorismului, însă Barack Obama a dispus reforme în urma dezvăluirilor.

Propunerea administraţiei va încerca să prelungească programul actual de supraveghere timp de încă 90 de zile. După această perioadă de timp, scrie NYT, "potrivit planului pe care administraţia l-a dezvoltat şi îl promovează acum, (programul) va fi supus ulterior unor schimbări importante".

Aceste schimbări ar putea să includă o durată foarte redusă de păstrare a informaţiilor de către NSA. În prezent, NSA poate să păstreze informaţiile timp de cinci ani.

Iar "propunerea administraţiei Obama va introduce (totodată) un aspect judiciar în determinarea faptului dacă este atins un nivel suficient de suspiciune în cazul unui anumit număr de telefon, înainte ca NSA să poată să obţină înregistrările care-i corespund", potrivit cotidianului.

În paralel, Comisia pentru Informaţii din cadrul Camerei Reprezentanţilor a elaborat un proiect bipartit de lege care să pună capăt colectării masive de date telefonice aparţinând americanilor, dar care menţine capacitatea Guvernului de a obţine informaţii despre spioni şi terorişti, scrie The Washington Post (WP).

"Măsura, care va fi prezentată marţi, este promovată ca un compromis", înainte de termenul-limită stabilit de către Obama pentru vineri.

"Credem că poate să fie o soluţie pentru aceia dintre noi care vrem menţinerea unor capacităţi în domeniul Securităţii Naţionale, ţinând totodată cont de preocupările legitime ale multor persoane care sunt îngrijorate de potenţialul unor abuzuri în cadrul colectării masive de date telefonice", a declarat Mike Rogers, preşedintele republican al Comisiei, care apără atribuţiile NSA.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici