Administraţia SUA a reţinut o parte din contribuţia voluntară pentru refugiaţii palestinieni

Administraţia Donald Trump a reţinut 65 de milioane de dolari din contribuţia SUA către agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni, cerând instituţiei să întreprindă o "reexaminare fundamentală", a anunţat Departamentul de Stat de la Washington, potrivit The Associated Press.

476 afișări
Imaginea articolului Administraţia SUA a reţinut o parte din contribuţia voluntară pentru refugiaţii palestinieni

Administraţia SUA a reţinut zeci de milioane de dolari din contribuţia pentru refugiaţii palestinieni

Autorităţile americane au notificat printr-o scrisoare Agenţia ONU pentru Refugiaţii palestinieni (UNRWA) că SUA vor reţine 60 de milioane de dolari dintr-o contribuţie planificată de 125 de milioane de dolari.

În scrisoare, Departamentul de Stat subliniază că viitoarele donaţii din partea SUA depind de schimbările majore efectuate de UNRWA, instituţiei internaţională criticată vehement de Israel.

"Am vrea să vedem unele reforme", a declarat Heather Nauert, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, adăugând că sunt necesare schimbări în ceea ce priveşte modul în care agenţia funcţionează şi este finanţată.

SUA sunt cel mai semnificativ donator al agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni, acoperind aproximativ din bugetul instituţiei. Agenţia se concentrează pe oferirea de servicii medicale, sociale şi educaţionale palestinienilor din Cisiordania, Fâşia Gaza, Iordania, Siria şi Liban.

Organizaţia pentru Eliberare Palestinei a criticat dur acţiunea SUA, avertizând că ar putea amplifica instabilitatea din regiune şi afirmând că vizează "cel mai vulnerabil segment al poporului palestinian şi privează refugiaţii de dreptul la educaţie, sănătate, adăpost şi o viaţă demnă".

La rândul său, Antonio Guterres, secretarul general al ONU s-a declarat foarte îngrijorat, afirmând că UNRWA "furnizează servicii vitale" refugiaţilor.

Într-un mesaj pe Twitter din data de 2 ianuarie, preşedintele american Donald Trump şi-a exprimat frustrarea în legătură cu lipsa progresului în privinţa încercărilor sale de a media pacea între Israel şi palestinieni.
"Plătim palestinienilor sute de milioane de dolari pe an şi nu primim apreciere sau respect. (...) Dar cum palestinienii nu mai sunt dispuşi să vorbească despre pace, de ce trebuie ca noi să mai facem aceste plăţi masive către ei?", a scris liderul de la Casa Albă.

Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului, generând un val de nemulţumire în întreaga lume. Decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul a fost salutată de Israel, dar a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de ONU, de numeroase ţări musulmane, de Uniunea Europeană şi Rusia.

Ulterior, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat, cu o largă majoritate, un proiect de rezoluţie care condamnă decizia preşedintelui SUA de recunoaştere a oraşului Ierusalim drept capitală a Israelului. România şi alte patru state membre ale Uniunii Europene s-au abţinut de la vot în cursul sesiunii extraordinare a Adunării Generale ONU pe tema deciziei preşedintelui SUA.

Israelul consideră oraşul Ierusalim drept capitala sa "unică şi indivizibilă", dar partea de est a oraşului este revendicată de Autoritatea Palestiniană, care speră să obţină un acord pentru crearea unui stat palestinian cu capitala în Ierusalimul de Est. Toate ambasadele ţărilor în Israel sunt în Tel Aviv.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici