AFP: Vacanţele liderilor europeni, tulburate de criză

Liderii europeni, implicaţi în găsirea, cât mai rapid posibil, a unui remediu la agravarea crizei datoriilor, nu au parte de vacanţă, în această vară, din cauza întârzierii plecărilor, întreruperilor, apelurilor telefonice din concediu.

269 afișări
Imaginea articolului AFP: Vacanţele liderilor europeni, tulburate de criză

AFP: Vacanţele liderilor europeni, tulburate de criză

Prăbuşirea pieţelor financiare şi creşterea abruptă a primelor de risc italiene şi spaniole au fost urmărite cu interes din Andalusia şi până în Toscana.

Chiar şi în vacanţă, premierii spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, italian, Silvio Berlusconi, şi britanic, David Cameron, dar şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi cancelarul german Angela Merkel, stau cu ochii pe Bursă.

Ei şi-au petrecut sfârşitul de săptămână la telefon, pentru a se coordona şi a încerca să găsească o soluţie de calmare a pieţelor.

Zapatero şi-a întârziat, cu câteva ore, marţea trecută, plecarea spre locul său de vacanţă obişnuit, Rezervaţia Naturală Donana, în sudul Spaniei.

După ce a petrecut seara, acolo, împreună cu familia sa, s-a întors la Madrid în dimineaţa următoare. El a rămas în capitala spaniolă toată săptămâna, unde a avut permanent reuniuni cu echipa sa economică şi discuţii cu lideri europeni.

Vineri s-a întors la Donana. "Pentru moment, urmăreşte evoluţia pieţei cu privire la prima de risc spaniolă şi tot ceea ce se întâmplă legat de criză. Este logic", a anunţat Cabinetul său.

David Cameron îşi petrece vacanţa într-o vilă italiană, în Toscana. Dar a vorbit la telefon cu Angela Merkel, vineri, şi cu Nicolas Sarkozy, sâmbătă.

Preşedintele francez se află în vacanţă la Cap-Negre, în sudul Franţei, împreună cu soţia sa însărcinată, Carla Bruni-Sarkozy. Dar are un concediu ocupat, pentru că vorbeşte zilnic la telefon cu premierul Francois Fillon, aflat în vacanţă în Toscana, şi discută, în mod frecvent, cu alţi lideri europeni.

Ministrul francez al Economiei, Francois Baroin, şi-a întrerupt concediul şi s-a întors la Paris joi seara.

Silvio Berlusconi a promis, sâmbătă seara, că va munci toată luna august "fără întrerupere". În acest an, nu îşi va petrece obişnuita săptămână de vacanţă în vila sa din Sardinia. Va veni, totuşi, aici, doar la ziua fiicei sale, Marina, la 10 august.

El a dezminţit informaţiile de presă care vorbeau despre o posibilă vacanţă la vila de la ţară a prietenului său, premierul rus Vladimir Putin.

Angela Merkel s-a întors, "cum era prevăzut", luni, la Berlin, după o plimbare prin Tirol. Concediul său continuă, în mod oficial, până la 13 august, când se vor împlini 50 de ani de la construirea Zidului Berlinului.

Însă, ea îşi petrece, frecvent, o parte a vacanţei de vară la Berlin, sau în vila sa de la ţară, la nord de capitala germană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici