Alegeri legislative în Afganistan, marcate de atentate şi tiruri de rachetă

Un atentat care s-a soldat cu trei răniţi într-o secţie de vot şi mai multe tiruri de rachete au marcat sâmbătă debutul alegerilor legislative din Afganistan, un scrutin aflat sub ameninţarea talibanilor, dar şi a fraudelor.

14 afișări
Imaginea articolului Alegeri legislative în Afganistan, marcate de atentate şi tiruri de rachetă

Alegeri legislative în Afganistan, marcate de atentate şi tiruri de rachetă (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

La mai puţin de trei ore după deschiderea urnelor, Comisia pentru reclamaţii electorale (ECC) a dat asigurări că a înregistrat nereguli în cel puţin două secţii de vot din Kabul.

Acesta este cel de-al doilea scrutin legislativ de la căderea regimului talibanilor la sfârşitul lui 2001. El intervine la un an după alegerile prezidenţiale marcate de fraude masive în favoarea preşedintelui Hamid Karzai, care a fost în final reales.

Peste 10,5 milioane de afgani sunt chemaţi la urne pentru a-şi alege cei 249 de deputaţi din Adunarea Naţională, dintr-un total de peste 2.500 de candidaţi. Un număr de 68 de mandate sunt rezervate femeilor.

Pe lângă ameninţarea talibanilor de a ataca secţii de vot, candidaţi, organizatori ai scrutinului şi orice alegător care nu se supune ordinului lor de a boicota alegerile, două subiecte preocupă comunitatea internaţională, care susţin financiar şi militar de la sfârşitul lui 2001 regimul lui Karzai: rata de participare şi fraudele.

"Sperăm că nu va fi o zi proastă, dar securitatea este un motiv de preocupare", a declarat Staffan de Mistura, reprezentantul ONU în Afganistan. Scrutinul este protejat de 400.000 de poliţişti şi soldaţi afgani şi străini.

În ceea ce priveşte neregulile, "sistemul a fost ameliorat, toate lumea o recunoaşte, dar frauda este, după securitate, un motiv major de îngrijorare", a adăugat diplomatul.

În provincia Khost (sud), o bombă a explodat în cursul dimineţii într-o şcoală care servea drept secţie de vot, rănind trei persoane, între care doi observatori afgani, potrivit autorităţilor locale.

O rachetă a fost lansată în zori asupra centrului de comandament al NATO din Kabul, dar nu a provocat nici pagube, nici victime.

Rachete au căzut şi în Jalalabad (est) şi Kunduz (nord), fără a provoca victime.

Două persoane au fost ucise însă de două rachete lansate asupra unei case din provincia Nangarhar, din estul ţării, iar o a treia a fost rănită.

Guvernatorul provinciei Kandahar, din sud, a anunţat că a scăpat nevătămat în urma exploziei unei bombe, la trecerea vehiculului său, în timp ce vizita secţii de vot.

Cu o zi înaintea scrutinului, talibanii au răpit 18 persoane - zece partizani ai unui candidat şi opt funcţionari ai comisiei electorale - în nord-vest. Un candidat a fost răpit la vest de Kabul.

La Kandahar, fief al talibanilor, secţiile de vot s-au deschis în zori, dar puţini afgani au votat în termen de o oră. Toate străzile din oraş sunt închise circulaţiei vehiculelor, din motive de securitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici