Alegerile locale din Portugalia: Opoziţia socialistă câştigă detaşat

Opoziţia socialistă a câştigat, duminică, alegerile municipale din Portugalia, învingând Guvernul de centru-dreapta aflat la putere, sancţionat pentru politica sa de austeritate.

339 afișări
Imaginea articolului Alegerile locale din Portugalia: Opoziţia socialistă câştigă detaşat

Alegerile locale din Portugalia: Opoziţia socialistă câştigă detaşat

"Aceste alegeri au un învingător clar, PS. Majoritatea alegătorilor şi-a exprimat de-a lungul ţării refuzul faţă de politica acestui Guvern", a declarat secretarul general al socialiştilor, Antonio Jose Seguro.

Premierul Pedro Passos Coelho a recunoscut, duminică seara, "înfrângerea naţională" a partidului său, PSD, care a ratat obiectivul de a păstra majoritatea primăriilor.

"PSD a înregistrat unul dintre cele mai proaste rezultate în alegerile municipale", a dezvăluit el, adăugând că această înfrângere este "preţul care trebuie plătit" pentru politica guvernamentală.

Passos de Coelho a afirmat că intenţionează să menţină austeritatea, "indispensabilă pentru a depăşi criza economică şi pentru a reinstaura încrederea şi pentru a relansa economia Portugaliei".

Potrivit rezultatelor parţiale referitoare la 265 dintre cele 308 municipalităţi, PS deţinea 130 faţă de 90 PSD, uneori în alianţă cu alte partide de dreapta.

În 2009, PSD (Partidul Social-Democrat) şi aliaţii săi au câştigat majoritatea primăriilor, cu 139 de municipalităţi, faţă de 132 socialiştii.

PSD a pierdut controlul în cel puţin trei oraşe mari Porto, Sintra şi Vila Nova de Gaia, şi a câştigat la distanţă în Lisabona, unde primarul în exerciţiu, Antonio Costa, a fost realeas pentru un al treilea mandat.

La Porto, oraş mare din nordul ţării, candidatul independent Rui Moreira a creat o surpriză, impunându-se în faţa candidaţilor PSD şi PS.

Aproximativ 9,5 milioane de alegători au fost chemaţi la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în 308 primării. La ultimele alegeri municipale din 2009, rata abţinerii a atins 41 la sută.

Numărul record de candidaţi independenţi (80 faţă de 54 în 2009) a complicat datele pentru partidele tradiţionale. Independenţii s-au demarcat de clasa politică pentru a obţine capital pe fondul nemulţumirii faţă de măsurile de austeritate.

Aceste măsuri pe care Portugalia le-a adoptat în schimbul ajutorului internaţionale sunt din ce în ce mai contestate de populaţie.

"Trebuie pedepsite partidele troicii", a afirmat Casimiro Menezes, preşedintele Confederaţiei naţionale a pensionarilor, foarte pornit împotriva recentelor tăieri de 10 la sută a pensiilor funcţionarilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici