ALEGERILE PREZIDENŢIALE DIN FRANŢA: Francois Hollande câştigă primul tur. Socialistul se va înfrunta cu Sarkozy în cel de-al doilea tur, pe 6 mai

Socialistul Francois Hollande a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa cu 28,4-29,3 la sută din voturi, urmat de Nicolas Sarkozy cu 25,5-27 la sută, cei doi urmând să se confrunte în turul al doilea, la 6 mai, potrivit estimărilor publicate la închiderea urnelor.

954 afișări
Imaginea articolului ALEGERILE PREZIDENŢIALE DIN FRANŢA: Francois Hollande câştigă primul tur. Socialistul se va înfrunta cu Sarkozy în cel de-al doilea tur, pe 6 mai

ALEGERILE PREZIDENŢIALE DIN FRANŢA: Francois Hollande câştigă primul tur (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pentru cel de-al doilea tur, socialistul pare că va putea conta pe voturile stângii radicale şi ale ecologiştilor, în timp ce rezervele de voturi pentru preşedintele în exerciţiu sunt mai mici.

Conform estimărilor pe baza buletinelor de vot, publicate de posturile de televiziune, Francois Hollande a obţinut între 28,4 şi 29,3 la sută din voturi, în faţa lui Nicolas Sarkozy, care are între 25,5 şi 27 la sută şi pierde astfel pariul câştigării primului tur pentru a obţine o nouă dinamică până la 6 mai.

Candidata extremei-dreapta, Marine Le Pen, se clasează pe locul al treilea, cu 18,2-20 de procente, potrivit estimărilor, fiind urmată de reprezentantul stângii radicale, Jean-Luc Melenchon (10,8-11,7 procente) şi centristul Francois Bayrou (8,5-9,1 la sută).

Marine Le Pen a adus astfel extrema-dreaptă din Franţa la un nivel pe care nu l-a mai atins niciodată până în prezent, ceea ce i-ar putea permite să influenţeze mai mult turul al doilea. Vicepreşedintele Frontului Naţional, Louis Aliot, s-a declarat "foarte mulţumit" de acest prim tur.

Socialista Segolene Royal, candidată la alegerile din 2007, a declarat de altfel că partidul său trebuie să se adreseze alegătorilor extremei-dreapta.

Potrivit institutelor de sondaje, nici unul dintre ceilalţi candidaţi nu a atins 5 procente, ecologista Eva Joly obţinând între 2 şi 2,2 la sută.

Acest rezultat este cu atât mai semnificativ cu cât francezii au votat în număr mai mare decât se preconiza în acest prim tur, dominat de criza economică. Rata de participare a fost de peste 80 la sută, conform institutelor de sondaje, mai puţin decât în 2007 (83,77 la sută), dar net superioară celei din 2002 (71,6 la sută).

Francois Hollande afirmă că este "cel mai bine plasat" pentru a deveni preşedintele Franţei

"Francezii mi-au răspuns în această seară permiţându-mi să fiu astăzi cel mai bine plasat pentru a deveni următorul preşedinte al Republicii", a afirmat Francois Hollande în faţa susţinătorilor săi, la Tulle, în centrul ţării.

El se va confrunta în turul al doilea, la 6 mai, cu preşedintele în exerciţiu, conservatorul Nicolas Sarkozy, care a obţinut între 25,5 şi 27 la sută din voturi, potrivit estimărilor.

"Am devenit candidatul tuturor forţelor care vor să încheie un capitol şi să deschidă un altul (...). După acest prim tur sunt candidatul mulţimii care susţine schimbarea. Această adunare trebuie să fie cea mai mare posibilă şi se referă mai ales la forţele de stânga şi ecologiştii ai căror reprezentant sunt de acum", a spus acesta.

"Îi salut pe candidaţii din primul tur, Jean-Luc Melenchon şi Eva Joly, care mi-au declarat clar şi fără negocieri că îmi acordă susţinerea în al doilea tur", a declarat candidatul socialist.

"Ştiu că sunt privit din afara graniţelor ţării noastre", a spus acesta, înainte de a afirma că va avea "responsabilitatea de a reorienta Europa pe drumul creşterii şi ocupării forţei de muncă".

Francois Hollande a salutat de asemenea "votul de încredere cu privire la proiectul pe care l-am prezentat în faţa francezilor pentru redresarea justiţiei din ţara noastră, pentru a controla finanţele, pentru a regăsi încrederea şi a forma locuri de muncă, pentru a reduce datoria, pentru a ne proteja industria şi pentru a promova valoriile Republicii".

"Schimbarea a început şi nimic nu o poate opri", a concluzionat acesta.

Nicolas Sarkozy abordează "cu încredere" turul al doilea şi propune trei dezbateri

"Propun ca trei dezbateri să fie organizate (cu Francois Hollande), pe probleme economice şi sociale, de societate şi chestiuni internaţionale", a declarat Nicolas Sarkozy în faţa susţinătorilor săi.

"Putem aborda turul al doilea cu încredere", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici