ANALIZĂ: Mitul "lupului singuratic", făcut ţăndări în Franţa şi Belgia

Atentatele de la Paris şi destructurarea unei celule în Belgia fac ţăndări conceptul "lupului singuratic", care se radicalizează şi trece la acţiune singur, fără vreo legătură cu vreo organizaţie jihadistă, apreciază unii experţi.

3712 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Mitul "lupului singuratic", făcut ţăndări în Franţa şi Belgia

ANALIZĂ: Mitul "lupului singuratic", făcut ţăndări în Franţa şi Belgia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Indiferent că este vorba despre fraţii Kouachi - atacatorii de la Charlie Hebdo, Amédy Coulibaly - autorul luării de ostatici de la magazinul alimentar cu specific evreiesc din Paris sau despre alţi jihadişti care au trecut la acţiune în ţări occidentale ultimii ani, anchetele arată sau vor arăta că ei aveau, toţi, o legătură - considerată mai mult sau mai puţin incontestabilă - cu organizaţii sau cu mişcarea islamistă radicală angajată în jihadul mondial, dau ei asigurări.

"Destructurarea unor reţele constituite în Franţa şi în Belgia arată încă o dată lipsa de conţinut a mitului «lupului singuratic»", dă asigurări pentru AFP Jean-Pierre Filiu, un profesor la "Sciences Po" din Paris. "Această figură larg fantasmată este o creaţie intelectuală apărută în Statele Unite atunci când «războiul global împotriva terorismului», lansat de către administraţia Bush în 2001, dădea semne de oboseală".

"Absenţa unor ţinte uşor accesibile în pământurile jihadului determina o cohortă de presupuşi experţi (...) să alimenteze teza unei ameninţări difuze. Această construcţie a unui inamic intern, imperceptibil şi omniprezent prin definiţie, tindea să justifice dispozitive liberticide de tipul Patriot Act, a căror eficienţă este cel puţin discutabilă", adaugă acest specialist în jihadism. "Agitarea spectrului «lupului singuratic» nu serveşte decât la semănarea confuziei şi la evitarea desemnării adevăraţilor vinovaţi ai terorii, şi anume cei care dau ordinele, implantaţi în Orientul Mijlociu", subliniază Filiu.

Saïd şi Chérif Kouachi s-au aflat în contact cu Al-Qaida în Peninsula Arabia (AQPA), considerată o "franciză" a celei mai periculoase reţele create de către Osama ben Laden. În ceea ce-l priveşte pe Amédy Coulibaly, el s-a reclamat de la gruparea Statul islamic (SI).

- "Lupi cunoscuţi"

"Coulibaly, chiar dacă pare că nu a avut vreun contact direct cu Daech (acronimul arab al SI), s-a transformat în braţul lor armat", declară Louis Caprioli, fostul şef al contraterorismului de la DST. "El s-a inspirat din ameninţările lor la adresa Franţei şi le-a transformat în lupta sa (...). Aceasta este forţa discursului jihadist: el împinge la operaţiuni sinucigaşe oameni care cu două luni înainte nici nu s-ar fi gândit la aşa ceva. Manipularea spiritului lor este excepţională", subliniază Caprioli.

Mult timp a fost prezentat ca ultimul exemplu de "lup singuratic" maiorul Nidal Malik Hassan, psihiatrul din armata americană care, în septembrie 2009, a tras asupra unui grup de militari, în baza de la Fort Hood, în Texas, omorând 13 oameni. El a acţionat singur, însă ancheta a dovedit că s-a aflat în contact cu AQPA.

"În spatele atentatelor islamiste se află întotdeauna cineva care dă ordinul", dă asigurări Jean-Pierre Filiu.

Felul în care aceste ordine sunt date poate să varieze. Chiar dacă Al-Qaida sau SI, în revendicările lor, afirmă adesea că "eroii" care au trecut la acţiune au primit instrucţiuni precise, anchetele demonstrează că jihadiştii au fost cel mai adesea lăsaţi liberi să-şi aleagă ţintele şi modul de acţiune. Ele trebuie, de asemenea, să le asigure finanţarea, care nu reprezintă niciodată sume mari de bani.

Potrivit Centrului newyorkez de reflecţie Soufan Group este necesară înlocuirea conceptului eronat de "lup singuratic" cu cel de "lupi cunoscuţi", deoarece se pare că cvasitotalitatea jihadiştilor care trec la acţiune erau cunoscuţi - şi adesea supravegheaţi - de către forţele de ordine.

"Aceşti indivizi, care acţionează singuri sau în grupuri mici, erau pe radarul diverselor agenţii şi organizaţii", scrie centrul într-un raport publicat vineri. "Acest lucru ilustrează dificultatea de a supraveghea în mod eficient indivizi care se află la intersecţia dintre criminalitate şi terorism", subliniază el.

"Se pare că, în Belgia, autorităţile au confruntat cu succes informaţii despre mişcări pe pământul jihadului, adepţi ai unor ideologii violente şi informaţii despre indivizi care aveau antecendete penale, ceea ce a permis organizarea unor operaţiuni menite să împiedice posibile atentate", se arată în acest raport.

"Va fi fundamental ca în 2015 şi mai departe să se continue să se contracareze planurile «lupilor cunoscuţi», aflaţi la răscrucea unor ideologii extremiste şi comportamente criminale", apreciază centrul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici