Analiza mutării ambasadei din Israel stă într-o semnătură, anunţă Meleşcanu/ Despre numirea ambasadorilor: Mi-o asum ca pe o lacună

Ministerul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, marţi, că trimiterea către instituţii a analizei asupra mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim întârzie, din cauză că mai are are nevoie de semnătura unui secretar de stat al MAE.

1010 afișări
Imaginea articolului Analiza mutării ambasadei din Israel stă într-o semnătură, anunţă Meleşcanu/ Despre numirea ambasadorilor: Mi-o asum ca pe o lacună

Meleşcanu, despre analiza mutării ambasadei din Israel: Mai trebuie o semnătură şi poate fi trimisă/ Despre numirea ambasadorilor: Mi-o asum ca pe o lacună

„Acest document a fost elabortat împreună cu toate ministerele (...) şi la ora actuală mai are nevoie de o singură semnătură un secretar de stat din Ministerul de Externe, după care vom prezenta acest lucru Preşedinţiei, preşedinţilor celor două camere şi prim-ministrului, astfel încât să avem o bază pentru a discuta serios despre această temă”, a declarat, marţi, ministrul de Externe Teodor Meleşcanu, după bilanţul ministerului prezentat de acesta la sediul MAE.

Pe 26 iunie, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, anunţa că analiza care prezintă avantajele şi dezavantajele mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va fi trimisă în acea săptămână către Preşedinţie, Guvern şi Parlament.

Întrebat ce concluzii prezintă analiza realizată de MAE, Meleşcanu a spus că "nu există concluzii există avantaje şi dezavantaje care vor trebuie să fie cântărite când se va lua decizia". Acesta a adăugat, referitor la posibile riscuri de securitate, că acestea "există" şi că este "unul din elemente care trebuie avut în vedere".

În urmă cu trei luni, Guvernul a anunţat intenţia de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, MAE elaborând un memorandum secret în acest sens. Ulterior, printre motivele pentru care şeful statului i-a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă este şi acest plan al Executivului în legătură cu ambasada României în Israel.

Pe 19 iunie, preşedintele Klaus Iohanis a declarat că o decizie a Guvernului de a muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim ar anula orice şansă a României de a fi votată ca membru nepermanent în Consiliul de securitate al ONU.

Ambasada Israelului la Bucureşti a confirmat, luni, pentru agenţia MEDIAFAX, şedinţa comună a guvernelor României şi Israelului, aceasta urmând să aibă loc la începutul lunii noiembrie, delegaţia miniştrilor fiind condusă de premierul Benjamin Netanyahu.

"Ambasada Statului Israel confirmă că şedinţa comuna dintre cele două guverne va avea loc la începutul lunii noiembrie. Din delegaţie urmează să facă parte miniştrii cabinetului Netanyahu, având în vedere că este vorba de o şedinta G2G. Temele de discuţie abordate vor fi relaţiile bilaterale, relaţia cu Uniunea Europeană precum şi cooperarea româno-israeliană în numeroase domenii. În ceea ce priveşte mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim, acesta este un subiect deschis in continuare, la fel cum rămâne deschis şi în discutiile cu alte state", se arată în răspunsul Ambasadei Israelului, către MEDIAFAX.

Meleşcanu: Nu am reuşit să numesc ambasadori, mi-o asum ca pe o lacună

Ministerul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat marţi, la prezentarea bilanţului după şase luni de mandat, că îşi asumă ca o „lacună” în activitatea sa faptul că nu a reuşit să numească ambasadori.

„Mi-aş fi dorit foarte mult ca în timpul mandatului meu, care nu ştiu cât va ţine, să numesc şi eu câţiva ambasadori”, a afirmat, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, la sediul ministerului, unde şi-a prezentat raportul de activitate după şase luni de mandat.

Acesta a adăugat că îşi asumă această nereuşită „ca pe o lacună în activitate sa de ministru”.

„N-am reuşit până acum, mi-o asum ca pe o lacună în activitatea mea de ministru de Externe. Din păcate nu eu decid, eu propun", a mai spus Meleşcanu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici