ANALIZĂ: Revoluţia tunisiană provoacă unde de şoc în mai multe ţări arabe

Mişcarea de contestare care a condus la înlăturarea de la putere a preşedintelui tunisian Zine El Abidine Ben Ali la 14 ianuarie a provocat o undă de şoc în mai multe ţări arabe, unde unii lideri se află la putere de peste 20 de ani.

169 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Revoluţia tunisiană provoacă unde de şoc în mai multe ţări arabe

ANALIZĂ: Revoluţia tunisiană provoacă unde de şoc în mai multe ţări arabe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

EGIPT - Hosni Mubarak, aflat la putere din 1981

1 februarie: după o zi de mobilizare gigantică în toată ţara, Hosni Mubarak anunţă că va renunţa la putere la încheierea mandatului său, în septembrie, implicându-se în pregătirea unei tranziţii paşnice.

2 februarie: confruntări violente au loc la Cairo între susţinătorii şi contestatarii lui Mubarak, în timp ce armata le-a cerut manifestanţilor să se întoarcă acasă. Sute de manifestanţi ai opoziţiei au fost răniţi.

Începute la 25 ianuarie, revolta fără precedent împotriva regimului s-a soldat cu 300 de morţi (bilanţ neconfirmat) şi mii de răniţi. Opoziţia îşi menţine apelul la o mobilizare masivă vineri, pentru a cere plecarea imediată a preşedintelui.

YEMEN - Ali Abdallah Saleh, aflat la putere din 1978

Manifestaţiile împotriva regimului se multiplică de la jumătatea lui ianuarie, pentru a cere plecarea preşedintelui Saleh.

2 februarie: Saleh anunţă că va renunţa la a candida pentru un nou mandat şi se declară împotriva transmiterii ereditare a puterii, în timp ce opoziţia face apel la organizarea, joi, a unei "Zile a furiei".

Şeful statului anunţă amânarea alegerilor legislative prevăzute pentru 27 aprilie, a căror organizare în absenţa unei reforme politice este contestată de opoziţie.

IORDANIA - Regele Abdallah al II-lea, care deţine puterea din 1999

2 februarie: regele Abdallah al II-lea l-a demis pe premier sub presiunea manifestanţilor, care cer reforme. Frontul Acţiunii Islamice (FAI), principalul partid de opoziţie, promite noi manifestaţii.

Protestele au început la 14 ianuarie şi au avut loc în toată ţara împotriva politicii economice, la apelul opoziţie islamiste şi de stânga.

SIRIA - Bashar al-Assad, care deţine puterea din 2000

Un apel la organizarea unor manifestaţii, vineri, împotriva "monocraţiei, corupţiei şi tiraniei" în Siria a fost lansat în ultimele zile pe Facebook, dar a fost cenzurat. La 29 ianuarie, forţele de ordine au împiedicat o reuniune a tinerilor în apropierea ambasadei Egiptului din Damasc.

ALGERIA - Abdelaziz Bouteflika, aflat la putere din 1999

Un marş "pentru democraţie", interzis de autorităţi, este prevăzut la 12 februarie, la apelul Coordonării naţionale pentru schimbare şi democraţie, creată recent. Aceasta a cerut ridicarea stării de urgenţă instaurate în urmă cu 19 ani şi "plecarea sistemului".

La începutul lui ianuarie, cinci zile de revolte împotriva vieţii scumpe s-au soldat cu cinci morţi şi peste 800 de răniţi.

SUDAN - Generalul Omar el-Beshir, care deţine puterea din 1989

Tensiunile politice şi dificultăţile economice au condus la confruntări între poliţie şi studenţi în ultimele săptămâni. Cel puţin 64 de persoane au fost arestate, iar un număr nedeterminat au fost rănite.

OMAN - Sultanul Qaboos Bin Said, aflat la putere din 1970

Circa 200 de persoane au manifestat la 17 ianuarie la Mascat, pentru a protesta faţă de viaţa scumpă şi corupţie.

MAURITANIA - Mohamed Ould Abdel Aziz, la putere din 2009

20 ianuarie: autorităţile anunţă o scădere cu 30 la sută a preţurilor la produsele de primă necesitate. La jumătatea lui ianuarie, câteva mii de persoane au manifestat la Nouakchott împotriva creşterii preţurilor.

MAROC - Regele Mohammed al VI-lea, aflat la putere din 1999

25 ianuarie: Guvernul menţine subvenţiile la produsele de bază pentru a evita o explozie a preţurilor, respingând orice similaritate cu Tunisia şi Egipt.

Patru tentative de autoincendiere au avut loc de câteva zeci de zile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici