ANALIZĂ The Moscow Times: Cum poate UE să-l facă pe Putin să joace după regulile europene

Uniunea Europeană (UE) poate să scoată Ucraina de sub tutela Rusiei dacă aplică lecţia învăţată în Georgia, strategia lui Putin fiind foarte asemănătoare tacticii adoptate în războiul-fulger din 2008, scriu doi analişti lituanieni într-un articol publicat pe site-ul ziarului rus The Moscow Times.

9624 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ The Moscow Times: Cum poate UE să-l facă pe Putin să joace după regulile europene

ANALIZĂ The Moscow Times: Cum poate UE să-l facă pe Putin să joace după regulile europene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Strategia cuprinde trei paşi, şi anume mai întâi Rusia foloseşte forţa militară pentru a-şi atinge obiective strategice, ignorând reacţia internaţională de condamnare, apoi calmează spiritele şi revine la "afaceri ca de obicei" cu celelalte ţări, subliniind asupra nevoii de a evita orice alte pagube reciproce, scrie The Moscow Times.

Astfel, decizia de miercuri a Parlamentului de anulare a autorizaţiei de a invada Ucraina, la solicitarea lui Putin, nu reprezintă nicidecum un pas real către pace, apreciază Vytautas Keršanskas şi Linas Kojala, autorii articolului. În schimb, ea face parte din strategia prin care Rusia caută să creeze un "arc de instabilitate" în fostele republici sovietice, în vederea descurajării Occidentului de a le încorpora, alimentând conflicte îngheţate şi revolte interne.

Cea mai mare aspiraţie a Kremlinului este să remodeleze actuala arhitectură a securităţii Europei şi să oblige Occidentul să recunoască spaţiul postsovietic drept sferă de influenţă a Rusiei, scriu cei doi analişti, adăugând că Moscova doreşte totodată să fie recunoscută ca deţinătoarea unui vot de veto care are ultimul cuvânt de spus cu privire la fiecare ţară în parte din această regiune. Această politică revizionistă a Kremlinului, reînviată de pe vremea fostei Uniuni Sovietice, este o provocare gravă la adresa stabilităţii Europei şi nu este înţeleasă pe deplin în Occident, subliniază ei.

Putin este încrezător în faptul că strategia aplicată în Georgia poate să fie repetată în Ucraina, iar două dintre cele faze ale acesteia au fost deja implementate. Prima a fost invadarea şi anexarea Crimeei în pofida condamnărilor la nivel internaţional, Kremlinul atingându-şi astfel scopul de a îndepărta Ucraina de NATO. În prezent, Putin caută o "dezescaladare" a conflictului, revocându-şi mandatul de a invada estul Ucrainei pe care şi l-a acordat singur şi exprimându-şi susţinerrea faţă de planul de pace al lui Poroşenko.

Însă ultimul pas este cel mai important, subliniază autorii, întrebându-se dacă Rusia va fi capabilă să convingă Occidentul că o continuare a conflictului va conduce la provocarea unor pagube reciproce şi mai mari. Ei sunt de părere că este necesar ca Occidentul să-şi normalizeze relaţiile cu Rusia, dar numai după ce-şi consolidează în mod semnificativ poziţia. Însă ei critică incapacitatea UE de a vorbi pe o singură voce pe tema crizei din Ucraina, apreciind că linia roşie ar trebui să fie revenirea la "afaceri ca de obicei" în relaţiile UE-Rusia.

Ei pledează pentru extinderea NATO în Europa de Est şi considerarea aderării Georgiei o prioritate, consolidarea securităţii în Europa Centrală şi de Est, înfiinţarea unor baze militare în regiune, reconsiderarea angajamentelor militare care consolidează capabilităţile Rusiei - denunţând decizia Franţei de a vinde nave militare de tip Mistral şi de a forma 400 de specialişti ruşi -, dar şi pentru reducerea dependenţei energetice a europenilor faţă de ruşi. În opinia lor, aceste măsuri vor contribui la consolidarea poziţiei UE în faţa Rusiei şi vor "împiedica ca Ucraina să devină altă Georgie".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici