Aproape 100.000 de persoane au manifestat la Budapesta în sprijinul premierului Viktor Orban

O manifestaţie organizată în sprijinul premierului ungar Viktor Orban a atras aproape 100.000 de persoane sâmbătă după-amiază, la Budapesta, în timp ce alţi 5.000 de protestatari au cerut demisia preşedintelui Pal Schmitt, acuzat de plagiat.

831 afișări
Imaginea articolului Aproape 100.000 de persoane au manifestat la Budapesta în sprijinul premierului Viktor Orban

Aproape 100.000 de persoane au manifestat la Budapesta în sprijinul premierului Viktor Orban (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Manifestaţia a fost organizată de jurnalişti apropiaţi de partidul Fidesz al premierului Orban, pentru a demonstra că dreapta este în continuare capabilă să adune mulţimi pe străzile din Budapesta. Organizatorii au evocat prezenţa a circa 100.000 de manifestanţi.

La 2 ianuarie, o manifestaţie organizată de partide de opoziţie şi organizaţii civile a atras circa 70.000 de protestatari. Aceştia au protestat faţă de intrarea în vigoare a noii Constituţii ungare controversate.

La scurt timp după manifestaţie, ministrul Afacerilor Externe, Janos Martonyi, a declarat că Guvernul poate "scoate de zece ori mai multe persoane în stradă".

Manifestanţii au venit din toată Ungaria sau cu autobuze din ţările învecinate care au o puternică minoritate maghiară, precum România sau Slovacia.

Mulţi au venit cu drapele ungare şi afişe care proclamau admiraţia faţă de Orban. "Iubim ţara noastră, îl iubim pe Viktor", se putea citi pe pancarte.

În paralel, circa 5.000 de persoane au manifestat sâmbătă la Budapesta pentru a cere demisia preşedintelui, Pal Schmitt. Acesta este acuzat de plagiat pentru teza sa de doctorat din 1992.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici