Aproape un sfert dintre europeni erau ameninţaţi în 2008 de sărăcie sau excludere socială

Circa 116 milioane de cetăţeni europeni, reprezentând aproximativ un sfert din populaţia Uniunii Europene (UE), erau ameninţaţi de sărăcie sau excludere socială, în 2008, potrivit unui studiu publicat luni de Biroul European de Statistică, Eurostat.

27 afișări
Imaginea articolului Aproape un sfert dintre europeni erau ameninţaţi în 2008 de sărăcie sau excludere socială

Aproape un sfert dintre europeni erau ameninţaţi în 2008 de sărăcie sau excludere socială (Imagine: Remus Suciu/Mediafax Foto)

Comisia Europeană (CE) are ambiţia de a reduce cu cel puţin 20 de milioane numărul de persoane care se confruntă cu riscul sărăciei sau excluderii sociale, în următorii zece ani.

Însă, până atunci, datele sunt alarmante. Potrivit statisticilor Eurostat, nu mai puţin de 81 de milioane de persoane (adică 16,5 la sută din populaţia Uniunii) se confruntau cu riscul sărăciei, în 2008. Aceste persoane, care trăiesc în principal în Letonia, România şi Bulgaria, aveau un venit situat sub pragul lor naţional al sărăciei, luând în calcul inclusiv ajutoarele sociale.

Dar sărăcia atinge şi ţările "mari" ale Uniunii, potrivit raportului Eurostat, intitulat "Venit şi condiţii de viaţă în Europa". Astfel, Franţa înregistra 7,9 milioane de persoane (13,1 la sută din populaţia sa) ameninţate de sărăcie. În Germania, nivelul persoanelor ameninţate de sărăcie este de 15,2 la sută. În Spania, acesta este de 19,6 la sută, în Italia - de 18,7 la sută, iar în Marea Britanie - de 18,8 la sută.

În plus, 42 de milioane de europeni, reprezentând 8,5 la sută din populaţia Uniunii, se aflau, în 2008, în situaţia unor lipsuri materiale grave, condiţiile lor de trai fiind limitate de o lipsă a resurselor, astfel încât acestea nu erau în măsură să îşi achite facturile, să îşi încălzească în mod corect locuinţele, să îşi cumpere o maşină sau un telefon etc.

De asemenea, 34 de milioane de europeni, adică 9 la sută din populaţie, trăiau, în 2008, în gospodării în care adulţii, cu vârste între 18 şi 59 de ani (în afară de studenţi), şi-au utilizat în proporţie de mai puţin de 20 la sută potenţialul total de a avea un loc de muncă, în cursul anului.

În total, aproximativ 116 milioane de europeni (23,6 la sută din populaţie) se subsumează cel puţin unuia dintre aceste criterii (risc de sărăcie după prestaţii sociale, privaţiune materială gravă, apartenenţa la o gospodărie cu o intensitate foarte slabă a muncii).

În Bulgaria, 45 la sută din populaţia ţării se află în această situaţie. Iar aproximativ şapte milioane de europeni (1,4 la sută din populaţia Uniunii) se încadrează, în acelaşi timp, în cele trei criterii de sărăcie şi excludere socială, mai ales în Bulgaria (4,5 la sută din populaţie), Ungaria (2,7 la sută) şi România (2,4 la sută).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici