Armata egipteană începe să ridice baricadele din piaţa Tahrir - VIDEO

Armata egipteană a început, sâmbătă dimineaţă, să ridice baricadele şi sârma ghimpată din jurul pieţei Tahrir, epicentrul revoltei care a dus la înlăturarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak.

15 afișări
Imaginea articolului Armata egipteană începe să ridice baricadele din piaţa Tahrir - VIDEO

Armata egipteană începe să ridice baricadele din piaţa Tahrir (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Militarii au început prin ridicarea baricadelor situate la Muzeul naţional egiptean, la intrarea nordică a pieţei.

Armata retrage de asemenea caroseriile maşinilor arse, semne ale confruntărilor dintre forţele de ordine, simpatizanţii lui Mubarak şi contestatarii săi.

Forţele militare erau asistate în eforturile lor de civili care curăţau piaţa.

Tancurile armatei, care barau drumurile ce duc spre piaţa Tahrir, au eliberat trecerea, retrăgându-se pe marginea străzilor.

Soldaţii au încetat să mai controleze trecătorii la intrarea în piaţă, iar controalele efectuate de militanţi erau mai puţin stricte decât înainte.

Acest început de normalizare, la o zi după demisia lui Mubarak, a provocat o dezbatere în mulţimea prezentă în piaţă, în care figurau numeroase persoane care campau de mai multe zile în apropierea tancurilor, pentru a le împiedica să efectueze manevre.

"Sunt mai multe tabere. Unii spun că trebuie să rămânem, alţii spun că am obţinut ce am vrut şi că trebuie să mergem acasă. Alţii spun că trebuie să plecăm şi că vom putea reveni dacă va fi necesar", a explicat Essam Shabana, un medic de 34 de ani care lucrează în Emirate, revenit la Cairo pentru a participa la manifestaţii.

Unii păreau dornici să rămână în satul de corturi ridicate în piaţă - unde câteva mii de egipteni euforici se aflau în continuare - în timp ce alţii începeau să plece, luând cu ei pături şi saci de dormit.

"Suntem pe cale să creem o pagină pe Facebook pentru a rămâne în contact şi vom reveni cu siguranţă, pentru a ne reuni aici, în fiecare an, la 25 ianuarie", data începutului revoltei populare, a dat asigurări Essam Shabana, subliniind că piaţa Tahrir îi va lipsi.

Câteva mii de egipteni euforici se aflau în continuare, sâmbătă dimineaţă, în piaţa Tahrir, la o zi după demisia preşedintelui Hosni Mubarak, înlăturat de la putere de protestatari.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici