Armata franceză încheie misiunea de luptă în Afganistan odată cu retragerea din provincia Kapisa

Armata franceză s-a retras marţi din Kapisa, ultima provincie afgană în care lupta şi în care a pierdut cel mai mare număr de militari, în cadrul unei retrageri accelerate din Afganistan.

488 afișări
Imaginea articolului Armata franceză încheie misiunea de luptă în Afganistan odată cu retragerea din provincia Kapisa

Armata franceză încheie misiunea de luptă în Afganistan odată cu retragerea din provincia Kapisa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ultimii aproximativ 400 de militari francezi mobilizaţi în această provincie instabilă situată la nord-est de capitala afgană au început să se retragă la ora locală 10.00 (7.30, ora României), în convoi, de la Nijrab, ultima bază ocupată de francezi în Kapisa, către Kabul, în urma unei ceremonii, transmite un jurnalist AFP.

Dintre cei aproximativ 2.200 de militari francezi prezenţi în Afganistan, aproximativ 700 se vor retrage la cazarmele lor din Franţa până la sfârşitul anului, potrivit unei surse militare.

În afară de 50 de formatori aflaţi la Wardak, la vest de Kabul, ceilalţi aproximativ 1.500 de militari vor rămâne staţionaţi în capitala afgană.

Două treimi dintre ei vor organiza în lunile următoare repatrierea activelor franceze - aproximativ 600 de vehicule şi 600 de containere - din Afganistan. Aceşti aproximativ 1.000 de logisticieni vor pleca din această ţară până în "vara lui 2013", potrivit lui Guillaume Leroy, un purtător de cuvânt al armatei franceze de la Kabul.

După acest termen-limită, pentru un număr de ani care urmează să fie stabilit, prezenţa franceză în Afganistan se va limita la aproximativ 500 de militari, implicaţi în programe de formare sau de cooperare, potrivit aceleiaşi surse.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici