ATENTATELE de la Paris: Tatăl unuia dintre atacatori a fost în Siria pentru a-şi convinge fiul să renunţe la ISIS

Tatăl unuia dintre autorii atentatelor teroriste de vineri de la Paris a fost anul trecut în Siria, de unde a încercat fără succes să îl aducă înapoi în Franţa pe fiul său, care se alăturase grupării Stat Islamic, relatează The Guardian în ediţia electronică.

2569 afișări
Imaginea articolului ATENTATELE de la Paris: Tatăl unuia dintre atacatori a fost în Siria pentru a-şi convinge fiul să renunţe la ISIS

Tatăl unuia dintre atacatorii de la Paris a fost în Siria pentru a-şi convinge fiul să renunţe la ISIS (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ Hepta)

Mohamed Amimour, în vârstă de 67 de ani, a vorbit despre încercarea sa eşuată de a-l extrage pe fiul său Samy de sub controlul comandanţilor ISIS. La revenirea în ţară, el a declarat atunci pentru Le Monde că a fost întâmpinat cu răceală şi cu "un fel de zâmbet distant".

Samy Amimour, în vârstă de 28 de ani, care s-a născut la Drancy, o suburbie din nord-estul Parisului, a fost identificat drept unul dintre atacatorii de la teatrul Bataclan. El purta o vestă cu explozibil, pe care a detonat-o vineri seara în timp ce poliţia franceză se apropia de locul atacului.

Tatăl său îl rugase să renunţe la convingerile jihadiste. În iunie 2014, Mohamed Amimour, care este un francez de origine algeriană, a plecat într-o misiune privată de familie pentru a-l salva pe fiul său, traversând frontiera turcă şi călătorind până în oraşul sirian Minbej, din apropiere de Alep. La revenirea sa anul trecut, el a povestit pentru Le Monde cum a eşuat să-l convingă pe Samy să se întoarcă acasă.

Amimour ţinea legătura cu Samy prin Skype, dar nu îi spusese că vine la el. Bărbatul a trecut ilegal frontiera turcă pe lângă Gaziantep, cu un microbuz, traversând un câmp minat şi ajungând la Minbej, unde a văzut primele steaguri negre ale grupării ISIS.

"La primul punct de control era un bărbat cu un kalaşnikov", îşi aminteşte el. "Însoţitorii mei au aplaudat (când am sosit). Paşaportul mi-a fost luat. Noii recruţi jihadişti au fost întâmpinaţi de o mulţime de bărboşi care strigau <Allah akbar> (Allah este mare)".

Amimour a aşteptat şi nu avea voie să fumeze. Era ziua în care liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, a proclamat un califat islamic. El a fost preluat de o patrulă a grupării jihadiste şi dus la o moschee, unde a primit ordin să participe la rugăciuni.

În ziua următoare, Amimour s-a întâlnit cu fiul său, care avea "un fel de zâmbet distant". "Era cu un alt bărbat, care nu ne-a lăsat nicio clipă singuri. Reuniunea noastră a fost rece. (Fiul meu) nu m-a invitat în locuinţa sa, nu a spus cum a fost rănit sau dacă a luptat", a declarat bărbatul.

În seara aceea, i-a dat lui Samy o scrisoare de la mama sa, în care ascunsese 100 de euro. "S-a dus într-un colţ şi a citit-o, apoi mi-a dat înapoi banii, spunând că nu are nevoie de ei", a mai povestit tatăl.

Amimour, rănit de răceala întâlnirii cu fiul său, a discutat cu alţi luptători jihadişti, care i-au arătat înregistrări video cu oameni torturaţi de forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad. "Unul dintre colegii fiului meu mi-a arătat un film în care ei omorau oameni. Am văzut imagini oribile. Mi-a fost rău", a spus bărbatul.

Două zile mai târziu, Amimour a traversat înapoi graniţa siriano-turcă, alături de o franţuzoaică din Montpellier, care avea în braţe un copil de şase luni. "Soţul ei învăţa cum să comită un atac sinucigaş. Ea părea fericită", a povestit bărbatul.

Amimour s-a întors acasă cu avionul, de la Istanbul, fără a fi interogat de poliţie. El a aflat ulterior că fiul său s-a căsătorit şi a luat numele Abu Hajia. "Nu vreau să rămână acolo tot restul vieţii", declara el anul trecut pentru Le Monde.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici