Avertizarea preşedintelui sirian: O intervenţie occidentală în Siria ar declanşa un cutremur. Vreţi să vedeţi alt Afganistan?

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a avertizat, într-un interviu publicat de Sunday Telegraph, că o intervenţie occidentală în Siria ar declanşa un adevărat cutremur în regiune şi ar transforma ţara într-un "nou Afganistan", relatează BBC News Online.

2071 afișări
Imaginea articolului Avertizarea preşedintelui sirian: O intervenţie occidentală în Siria ar declanşa un cutremur. Vreţi să vedeţi alt Afganistan?

Bashar al-Assad (Imagine: Mediafax Foto-AFP)

"Siria este acum un nod în această regiune. Este o linie tectonică şi, dacă te joci cu pământul, poţi provoca un cutremur", a spus el.

"Orice problemă în Siria va incendia întreaga regiune. Dacă planul este de divizare a Siriei, acesta va diviza întreaga regiune", a declarat preşedintele sirian, adăugând: "Vreţi să vedeţi alt Afganistan sau zeci de Afganistanuri?".

Bashar al-Assad a recunoscut că forţele de securitate siriene au comis "multe greşeli" în prima perioadă a mişcării de contestare populară din ţara sa, însă a insistat că ulterior acestea au vizat "numai terorişti".

Liderul sirian - confruntat din martie cu o amplă mişcare de contestare - a apreciat că a reacţionat altfel decât alţi lideri la manifestaţiile "primăverii arabe". "Nu am mers pe calea guvernelor încăpăţânate (...) La şase zile după începerea protestelor, am început reformele", susţine el.

Assad a descris revolta drept "o luptă între islamism şi pan-arabism", afirmând că "luptă împotriva Frăţiei Musulmane din anii '1950 şi lupta continuă".

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, i-a cerut lui Assad să răspundă revendicărilor protestatarilor prin aplicarea de reforme reale, "nu prin represiune şi violenţe" şi a cerut încetarea imediată a operaţiunilor militare. Şi membrii Ligii Arabe au transmis vineri "un mesaj urgent" pentru guvernul sirian, denunţând "uciderea civililor" care iau parte la proteste.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici