Avioanele civile vor putea survola din nou, după 15 ani, spaţiul aerian kosovar

NATO a redeschis vineri spaţiul aerian kosovar pentru survolarea avioanelor civile, după 15 ani de la încheierea conflictului sârbo-kosovar (1998-1999), permiţând astfel scurtarea traseelor în zona balcanică, au anunţat surse oficiale.

3869 afișări
Imaginea articolului Avioanele civile vor putea survola din nou, după 15 ani, spaţiul aerian kosovar

Avioanele civile vor putea survola din nou, după 15 ani, spaţiul aerian kosovar

"Redeschiderea spaţiului aerian va permite urmarea unor trasee mai scurte în regiune, ceea ce va genera economii importante" pentru companii, se arată într-un comunicat al Forţei NATO în Kosovo (KFOR).

De la încheierea conflictului din Kosovo, zborurile civile cu plecare de la aeroportul capitalei kosovare Priştina au fost restabilite, însă spaţiul aerian kosovar, aflat sub controlul NATO, nu putea fi survolat, în baza unei interdicţii, de avioanele civile.

"Redeschiderea spaţiului aerian al Kosovo este un exemplu elocvent de cooperare regională de care va beneficia întreaga regiune a Balcanilor de Vest", a declarat secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, citat în comunicat.

Controlul traficului aerian civil deasupra Kosovo a fost încredinţat unei entităţi ungare.

Se estimează că aproximativ 180.000 de zboruri ar urma să beneficieze după luarea acestei măsuri.

Totuşi, spaţiul aerian kosovar "va rămâne sub autoritatea NATO", se subliniază în comunicat.

Kosovo, care şi-a autoproclamat în 2008 independenţa faţă de Serbia, a fost recunoscut de o sută de ţări, între care Statele Unite şi 23 dintre cele 28 de state membre UE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici