Avioanele Turciei au efectuat primele raiduri alături de coaliţia condusă de SUA împotriva SI

Turcia a anunţat sâmbătă că avioanele sale de vânătoare au efectuat primele raiduri în cadrul coaliţiei conduse de SUA împotriva grupării Stat Islamic (SI) în Siria, relatează Associated Press în pagina electronică.

33833 afișări
Imaginea articolului Avioanele Turciei au efectuat primele raiduri alături de coaliţia condusă de SUA împotriva SI

Avioanele Turciei au efectuat primele raiduri alături de coaliţia condusă de SUA împotriva SI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unui comunicat al Ministerului turc de Externe, avioanele au început să atace obiective ale grupării Stat Islamic vineri seara, peste graniţa cu Siria, care erau considerate ameninţări la adresa Turciei.

După luni de ezitări, Turcia a acceptat luna trecută să îşi asume un rol mai activ în lupta împotriva grupării Stat Islamic. Avioanele turce au folosit bombe inteligente pentru a ataca obiective ale Statului Islamic din Siria, fără a intra în spaţiul aerian sirian, iar ulterior Turcia a acordat avioanelor americane acces la o bază aeriană importantă, situată în apropierea frontierei siriene.

Atacurile turce lansate vineri au fost primele în cadrul campaniei conduse de Statele Unite şi au avut loc după ce oficialii turci şi americani au anunţat că au ajuns la un acord tehnic de cooperare, care prevede că Turcia se va integra deplin în campania aeriană a coaliţiei.

"Avioanele noastre de vânătoare, alături de avioane de război aparţinând coaliţiei, au început de ieri seară să efectueze operaţiuni comune împotriva obiectivelor Statului Islamic care constituie o ameninţare la adresa securităţii ţării noastre", a precizat Ministerul de Externe. "Lupta împotriva organizaţiei teroriste este o prioritate pentru Turcia", a adăugat comunicatul, fără a oferi detalii despre ţinte.

Combatanţii grupării Stat Islamic au ocupat joi cinci sate de la grupările rebele din nordul Siriei, avansând spre oraşul strategic Marea, din apropierea frontierei turce.

Progresele înregistrate de gruparea Stat Islamic sunt în provincia nordică Alep, în apropierea căreia Turcia şi Statele Unite vor să creeze o zonă demilitarizată.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici