Ban Ki-moon recomandă ca ONU şi Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice să trimită o misiune de 100 de persoane în Siria

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a recomandat luni crearea unei "misiuni comune" a ONU şi a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) la care să participe 100 de persoane, pentru a elimina arsenalul chimic sirian.

256 afișări
Imaginea articolului Ban Ki-moon recomandă ca ONU şi Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice să trimită o misiune de 100 de persoane în Siria

Ban Ki-moon (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Va fi vorba despre "prima misiune comună din istoria celor două organizaţii", iar baza operaţională a acesteia va avea sediul la Damasc, în timp ce baza din spate va avea sediul în Cipru, a adăugat Ban Ki-moon într-un raport transmis Consiliului de Securitate al ONU, după care AFP a obţinut o copie.

Această misiune va fi condusă de un "coordonator civil special", care va avea rangul de secretar general adjunct.

O echipă mică, formată din 20 de experţi ai ONU şi OIAC, se află deja în Siria, începând de la 1 octombrie, începând distrugerea arsenalului chimic sirian.

Armele chimice pe care misiunea urmează să le elimine - aproximativ 1.000 de tone - "sunt periculoase de manevrat, de transportat şi de distrus", continuă secretarul general al ONU. "Cele două priorităţi ale mele vor fi eliminarea programului sirian de înarmare chimică şi asigurarea securităţii personalului misiunii comune, care s-a oferit voluntar să ducă la bun sfârşit această sarcină esenţială, dar periculoasă".

Ban Ki-moon ia în calcul ca operaţiunea de dezarmare chimică să se desfăşoare "în trei faze", prima începând deja, cu o "cooperare deplină" a Guvernului sirian. A doua fază, până la 1 noiembrie, urmează să permită distrugerea tuturor instalaţiilor de producţie de arme chimice Ultima, de la 1 noiembrie şi până la 30 iunie 2014, va fi "cea mai dificilă", constând în distrugerea a aproximativ 1.000 de tone de produse toxice şi precursori în aproape 40 de locuri.

În timp ce experţii din cadrul OIAC se vor ocupa de partea tehnică, rolul ONU va fi "să asigure coordonarea şi legătura cu Guvernul sirian şi grupuri de opoziţie, aranjamente în domeniul securităţii, logistica, comunicaţiile şi administrarea", se arată în raport.

El cere statelor membre să furnizeze "o susţinere deplină a activităţii misiunii comune, în special prin intermediul unui ajutor financiar, material, tehnic şi operaţional".

Însă, "în primul rând", adaugă el, "succesul va depinde de voinţa autorităţilor siriene de a-şi îndeplini obligaţiile" de dezarmare, conform rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU adoptate la 27 septembrie.

"Lumea a încercat pentru prima dată să interzică armele chimice în 1925. Astăzi are ocazia să facă un pas mare în această direcţie", conchide raportul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici