Ban Ki-moon recomandă o misiune de 300 de observatori în Siria, pentru trei luni

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a recomandat joi Consiliului de Securitate să autorizeze o misiune de 300 de observatori ai armistiţiului din Siria, "pentru o perioadă iniţială de trei luni".

103 afișări
Imaginea articolului Ban Ki-moon recomandă o misiune de 300 de observatori în Siria, pentru trei luni

Ban Ki-moon (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-o scrisoare adresată Consiliului, el estimează că există o "şansă de progres" în Siria deşi încetarea ostilităţilor este "clar incompletă".

"Vreau să propun o misiune de supraveghere a Naţiunilor Unite în Siria (UNSMIS) pentru o perioadă iniţială de trei luni", a precizat Ban în scrisoarea sa.

"Recomand Consiliului de Securitate să autorizeze această misiune", a adăugat Ban, care va decide mobilizarea progresivă a misiunii în funcţie de consolidarea acordului de încetare a focului.

Această "misiune extinsă" va include o "mobilizare iniţială a până la 300 de observatori militari ai ONU". Ei "vor fi mobilizaţi progresiv pe o perioadă de mai multe săptămâni, în aproximativ zece locuri din Siria", pentru a controla încetarea ostilităţilor şi aplicarea altor puncte ale planului de pace al mediatorului Kofi Annan. Ei vor fi însoţiţi de consilieri politici şi în materie de drepturile omului, dar nu vor fi implicaţi în furnizarea de ajutor umanitar.

Pentru moment, o misiune preliminară de aproximativ zece observatori, care poate creşte la 30 de persoane, se află pe teren pentru a crea contacte şi a pregăti o misiune mai completă, în virtutea unei rezoluţii a ONU votate sâmbăta trecută.

În raportul său către Consiliu, care va trebui să voteze o nouă rezoluţie pentru a autoriza misiunea completă, Ban se declară "foarte îngrijorat de gravitatea situaţiei ţării". "În acelaşi timp, fără a subestima provocările viitoare, există o şansă de progres pe care ne putem baza pentru a avansa", afirmă el.

Secretarul general al ONU recunoaşte că "încetarea violenţei armate sub toate formele este clar incompletă" şi că Damascul "nu şi-a îndeplinit complet obligaţiile" de retragere militară şi de încetare a ostilităţilor. El afirmă însă că "nivelul violenţelor a scăzut net după 12 aprilie (data intrării în vigoare a armistiţiului) şi că bilanţul victimelor semnalate a scăzut în consecinţă".

El reafirmă că este esenţial ca Guvernul sirian să-şi respecte promisiunile de a-şi retrage trupele şi armamentul greu din oraşele rebele şi să faciliteze buna desfăşurare a misiunii observatorilor acordându-le libertate totală de circulaţie şi de comunicare, conform Rezoluţiei 2.042 adoptate sâmbătă de Consiliul de Securitate.

Consiliul trebuie să dezbată acest raport al secretarului general joi dimineaţă, iar diplomaţii preconizează că o rezoluţie care autorizează mobilizarea a 300 de observatori ar putea fi adoptată la începutul săptămânii viitoare.

Ban a precizat că va încerca să încheie cu Guvernul sirian un "acord privind statutul" misiunii în primele 30 de zile de la adoptarea rezoluţiei care o autorizează.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici