"Bancherul lui Putin", vizat de sancţiuni americane

Noile sancţiuni impuse Moscovei, anunţate joi de către Statele Unite, vizează cercul de apropiaţi ai preşedintelui rus, dar şi o instituţie financiară rusească şi proprietarul acesteia, prezentat drept "bancherul lui Putin".

824 afișări
Imaginea articolului "Bancherul lui Putin", vizat de sancţiuni americane

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Banca Rossiya şi acţionarul principal al acesteia - miliardarul şi magnatul media Iuri Kovalciuk - au fost incluşi joi pe lista creată de către Statele Unite luni ca represalii faţă de anexarea Crimeei de către Rusia.

Sancţiunile prevăd ca eventuale averi pe care le deţin în Statele Unite să fie de-acum blocate, iar aceştia nu mai pot să facă afaceri cu cetăţeni sau firme americane.

Potrivit Trezoreriei americane, Banca Rossiya este "banca persoanlă a oficialilor de rang înalt din Federaţia Rusă" şi dispune de active în valoare de zece miliarde de dolari, concentrate în sectoarele petrolului şi gazelor naturale. Aceasta este cea de-a 17-a cea mai importantă bancă din ţară, potrivit Departamentului Trezoreriei.

Principalul acţinar al băncii, Kovalciuk, este "un apropiat consilier al preşedintelui (Vladimir) Putin şi este prezentat adesea ca bancherul său personal", dă asigurări Trezoreria.

Revista Forbes i-a evaluat averea personală la suma de 1,4 miliarde de dolari, provenind din participaţiile în cadrul unor companii de asigurări, posturi de televiziune şi operatorului în domeniul telefoniei mobile Tele2Russia.

Noile sancţiuni americane vizează, de asemenea, alţi membri ai cercului de apropiaţi ai preşedintelui rus, ca miliardarul Ghenadi Timşcenko şi fraţii Arkadi şi Boris Rotenberg.

Potrivit Forbes, Timşcenko, cofondatorul firmei de comerţ cu hidrocarburi Gunvor, deţine o avere personală în valoare de 15,3 miliarde de dolari, fiind al şaselea cel mai bogat om din Rusia.

La sfârşitul lui 2011, preşedintele Putin a dezminţit că l-a ajutat pe acest apropiat al său, pe care-l cunoaşte de mult timp, să adune o avere imensă, dând asigurări că nu se ocupă cu "interese în lumea afacerilor".

În ceea ce-i priveşte pe fraţii Rotenberg, ei ar fi primit contracte în valoare de şapte miliarde de dolari în cadrul lucrărilor pentru Jocurile Olimpice (JO) de Iarnă de la Soci, din ordinul direct al preşedintelui rus, dă asigurări Trezoreria americană. "Ce doi fraţi au adunat o avere imensă în timpul mandatului domnului Putin la conducerea Rusiei", afirmă Departamentul american.

Unul dintre ei, Arkadi, este totodată partenerul la judo al preşedintelui rus.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici