Barack Obama: Rusia a încălcat dreptul internaţional. Moscova este "de partea rea a istoriei". Analizăm sancţiuni care ar izola Rusia

Rusia a încălcat dreptul internaţional prin operaţiunile din Crimeea, afirmă preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, apreciind că Moscova este "de partea rea a istoriei" în criza din Ucraina.

3024 afișări
Imaginea articolului Barack Obama: Rusia a încălcat dreptul internaţional. Moscova este "de partea rea a istoriei". Analizăm sancţiuni care ar izola Rusia

Preşedintele american Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Există un consens la nivel internaţional asupra faptului că Rusia a încălcat reglementările internaţionale", a declarat Obama, conform AFP.

"Rusia este de partea rea a istoriei în criza din Ucraina", a subliniat liderul de la Casa Albă.

"Măsurile luate de Rusia reprezintă încălcări ale suveranităţii ucrainene şi ale dreptului internaţional. Dacă Moscova continuă pe traiectoria actuală, examinăm măsuri economice şi diplomatice care ar izola Rusia", a avertizat Obama.

"Ele vor avea un impact negativ asupra economiei (Rusiei) şi statutului său în lume", a continuat el.

"Eu îmi doresc ca poporul ucrainean să îşi poată decide singur destinul", a subliniat Obama.

"Rusia are legături istorice puternice cu Ucraina. Există legături comerciale puternice între cele două ţări (...), însă este inacceptabil ca Rusia să mobilizeze militari pe teren şi să încalce principii fundamentale recunoscute de întreaga lume", a adăugat el.

În paralel, Departamentul de Stat a comunicat că Statele Unite analizează o gamă largă de sancţiuni care ar putea fi impuse Rusiei după operaţiunile militare în Ucraina.

"Suntem pregătiţi să avansăm în impunerea de sancţiuni", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki. Oficialul american a evocat posibilitatea aplicării unor măsuri punitive asupra liderilor politici ruşi.

Ucraina a acuzat luni Rusia că i-a lansat un ultimatum în legătură cu Crimeea, controlată de facto de comandouri armate. Această informaţie a fost dezminţită de Moscova.

Anunţând sporirea ajutorului economic american pentru Republica Moldova, angajată într-un proces de aderare la Uniunea Europeană, secretarul de Stat american, John Kerry, a denunţat la rândul său presiunile Moscovei asupra acestei foste republici sovietice.

"Îmi pare rău să spun, dar Rusia face presiuni asupra R.Moldova. Există probleme legate de sursele de energie", a denunţat şeful diplomaţiei americane, adăugând că Washingtonul este "ferm angajat în direcţia aleasă de R.Moldova".

John Kerry urmează să se deplaseze marţi la Kiev pentru a reafirma "sprijinul puternic al Statelor Unite pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei" şi a ameninţat Moscova cu măsuri de retorsiune dacă va continua "invazia" şi "agresiunea" în Crimeea.

Spre deosebire de Ucraina, R.Moldova a semnat la sfârşitul lui 2013 un acord de asociere cu Uniunea Europeană.

Evocând situaţia "negativă" din Ucraina, premierul moldovean şi-a exprimat dorinţa pentru o cooperare şi un dialog "foarte activ" cu Statele Unite în domeniul securităţii.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici