Barack Obama: Rusia şi China sunt conştiente de pericolele războiului civil în Siria

Rusia şi China sunt conştiente de riscul războiului civil în Siria însă nu aderă încă la un plan internaţional pentru înlăturarea preşedintelui Bashar al-Assad, a declarat marţi preşedintele american Barack Obama.

655 afișări
Imaginea articolului Barack Obama: Rusia şi China sunt conştiente de pericolele războiului civil în Siria

Barack Obama: Rusia şi China sunt conştiente de pericolele războiului civil în Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu sugerez că la ora actuală Statele Unite şi restul comunităţii internaţionale sunt în concordanţă cu Rusia şi China (...) însă cred că ele recunosc pericolele grave ale războiului civil" în această ţară, a declarat Obama în cursul unei conferinţe de presă la încheierea summitului de la Los Cabos (Mexic).

Preşedintele american a declarat că le-a spus omologului său rus Vladimir Putin şi celui chinez Hu Jintao, cu care s-a întâlnit la Los Cabor în cadrul summitului G20, că Assad nu mai poate rămâne la putere, regimul său fiind acuzat că a masacrat un număr mare de civili.

El a recunoscut că legăturile istorice dintre Moscova şi Damasc şi reticenţa Chinei de a interveni în problemele interne ale altor state frânează rezolvarea crizei siriene. Însă "nu cred că vor accepta masacrele", a adăugat acesta.

"Nu cred că putem spune în acest stadiu că ruşii şi chinezii susţin cauza noastră", a adăugat el. "Ei recunosc că situaţia actuală este gravă (...) că aceasta nu le serveşte interesele".

Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat în cursul conferinţei sale de presă de la încheierea summitului G20: "Considerăm că nimeni nu are dreptul de a decide pentru alte state cine trebuie să fie la putere sau nu".

"Nu a schimba regimul este important, ci după schimbarea regimului, care trebuie să fie constituţională, violenţa trebuie să înceteze şi pacea să se instaleze în această ţară", a adăugat acesta.

Preşedintele rus a apreciat că toate statele trebuie să se aşeze la masa negocierilor şi să elaboreze un plan prealabil pentru a permite un rezultat negociat al crizei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici