Barack Obama şi Nicolas Sarkozy condamnă vehement atacurile de la Oslo

Preşedinţii din SUA şi Franţa, Barack Obama şi Nicolas Sarkozy, au condamnat cu vehemenţă atacurile de la Oslo, cerând intensificarea acţiunilor de combatere a terorismului,.

306 afișări
Imaginea articolului Barack Obama şi Nicolas Sarkozy condamnă vehement atacurile de la Oslo

Barack Obama şi Nicolas Sarkozy condamnă vehement atacurile de la Oslo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Le transmit condoleanţe personale norvegienilor", a declarat Obama din Biroul Oval, unde s-a întâlnit cu premierul Noii Zeelande, John Key. Aceste atacuri "reamintesc comunităţii internaţionale de obligaţia combaterii terorismului şi de necesitatea intensificării schimbului de informaţii", a subliniat Obama.

La rândul său, preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a catalogat drept "un act odios şi inacceptabil" atentatul comis vineri în centrul capitalei Norvegiei, într-o scrisoare adresată premierului norvegian Jens Stoltenberg.

"Am aflat cu profundă emoţie de explozia produsă vineri după-amiază la Oslo", a scris Sarkozy, condamnând "cu cea mai mare fermitate acest act odios şi inacceptabil".

Anterior, Uniunea Europeană şi NATO au condamnat atentatul comis vineri după-amiază în apropierea sediului Guvernului de la Oslo.

Cel puţin 11 persoane au fost ucise în două atacuri teroriste comise vineri seara în regiunea Oslo. Poliţia norvegiană a anunţat că are motive să creadă că atentatul cu bombă de la Oslo şi atacul armat comis la şcoala de vară a tinerilor laburişti norvegieni au fost coordonate.

Cel puţin şapte persoane au murit şi alte zeci au fost rănite, două fiind în stare gravă, în urma exploziei produse vineri în apropierea clădirilor guvernamentale din centrul oraşului Oslo. Explozia, care probabil a fost provocată de o maşină-capcană, a avut loc într-o zonă unde sunt multe clădiri guvernamentale, inclusiv Biroul primului-ministru.

Potrivit imaginilor difuzate de ziarul Aftenposten, deflagraţiile au provocat daune considerabile, spărgând geamurile sediului Biroului primului-ministru şi ale altor clădiri guvernamentale şi de birouri. De asemenea, au fost sparte şi geamurile clădirii care găzduieşte sediul ziarului norvegian Verdens Gang.

Într-un alt incident, un bărbat deghizat în poliţist a deschis focul vineri în timpul unei reuniuni a tinerilor din Partidul Laburist norvegian, pe o insulă de la periferia oraşului Oslo, cel puţin patru persoane fiind ucise. Incidentul armat a avut loc pe Insula Utoya, unde vineri trebuia sa fie prezent şi premierul Jens Stoltenberg. Echipele pirotehnice caută dispozitive explozive pe insula unde aproximativ 560 de persoane, inclusiv mulţi adolescenţi, participau la şcoala de vară a Partidului Laburist (Ap), al premierului Stoltenberg.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici