Barroso către Putin: UE acceptă consultări cu Moscova pe tema aprovizionării cu gaze

Bruxelles-ul a acceptat joi să poarte consultări cu Moscova pe tema securităţii aprovizionărilor cu gaze naturale şi a subliniat că "fiabilitatea" Rusiei se află în joc, după ce aceasta a ameninţat cu oprirea furnizărilor.

153 afișări
Imaginea articolului Barroso către Putin: UE acceptă consultări cu Moscova pe tema aprovizionării cu gaze

Barroso către Putin: UE acceptă consultări cu Moscova pe tema aprovizionării cu gaze (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Uniunea Europeană vă acceptă propunerea de consultări cu Federaţia rusă şi Ucraina în domeniul securităţii aprovizionărilor cu gaze (naturale) şi tranzitului", afirmă preşedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso într-o scrisoare adresată lui Vladimir Putin

"Este interesul nostru comun să angajăm rapid aceste discuţii incluzând Ucraina", adaugă el, precizând că acestea ar urma să "ajute la evitarea unui scenariu extrem şi la garantarea securităţii aprovizionărilor şi tranzitului, creând totodată condiţiile unei cooperări în vederea modernizării sistemului ucrainean de tranzit al gazelor" naturale.

Preşedintele rus a ameninţat pe 10 aprilie cu oprirea livrărilor de gaze naturale către Ucraina, în cazul în care Kievul nu-şi rezolvă problema datoriei. El a anunţat joi, la Moscova, că dă Ucrainei termen o lună să-şi soluţioneze acest diferend cu Moscova asupra gazelor naturale, altfel ameninţând cu introducerea unui sistem de plată în avans a livrărilor.

Barroso a subliniat în scrisoare, înaintea acestui anunţ, că o asemenea "evoluţie provoacă o îngrijorare gravă, deoarece ea prezintă riscul unei întreruperi a serviciilor în Uniunea Europeană şi alte ţări".

"Fiabilitatea contractuală a Rusiei în calitate de furnizor de gaze este în joc", a avertizat preşedintele CE. "Vă îndemnăm în mod ferm să evitaţi asemenea măsuri, care vor provoca îndoieli cu privire la voinţa de a fi consideraţi un furnizor de gaze fiabil în Europa", a insistat Barroso.

Putin a propus, de asemenea, organizarea "fără întârziere" a unor consultări "în vederea introducerii unor măsuri comune de stabilizare a economiei Ucrainei şi pentru asigurarea livrărilor şi tranzitului gazelor ruseşti cu respectarea strictă a condiţiilor contractuale".

Barroso anunţă că Günther Oettinger, comisarul europea pentru Energie, "este pregătit" să se întâlnească "imediat" cu omologii săi rus şi ucrainean, pentru a discuta despre toate problemele legate de aprovizionarea cu gaze naturale a Europei.

Preşedintele rus a trimis o scrisoare către 18 lideri europeni, dintre care 13 din state membre UE, inclusiv din Germania, Franţa şi Italia. Barroso afirmă că a fost mandatat să răspundă "în numele Uniunii Europene, a tuturor celor 28 de state membre".

Subliniind că aprovizionarea UE şi Ucrainei sunt "strâns legate", el se declară "pregătit să discute cu toate părţile vizate despre modul în care trebuie să fie onorate obligaţiile contractuale pe baza preţului pieţei, regulilor internaţionale", dar şi despre "modul de a ne asigura că tranzitul prin Ucraina, stocarea gazelor în Ucraina şi aprovizionarea Ucrainei sunt efectuate în mod transparent şi fiabil".

Reţeaua ucraineană de gazoducte asigură tranzitul a 65 din cele 133 de miliarde de metri cubi de gaze naturale achiziţionate de către state UE. Achiziţiile din Rusia acoperă 25% din nevoile UE, potrivit datelor furnizate de către CE pentru anul 2013.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici