Baze militare ale SUA din Irak, bombardate de Iran. Militarii americani au fost avertizaţi în avans. Comisia Europeană cere încetarea imediată a focului. VIDEO

Iranul a ripostat după uciderea generalului Soleimani şi a atacat azi noapte baza militară din Irak, care găzduieşte trupe americane şi ale coaliţiei antiteroriste. Mai multe rachete au lovit în zona bazei Al-Asad din vestul Irakului, însă momentan nu este clar dacă există victime în urma atacului.

43850 afișări
Imaginea articolului Baze militare ale SUA din Irak, bombardate de Iran. Militarii americani au fost avertizaţi în avans. Comisia Europeană cere încetarea imediată a focului. VIDEO

Sursă foto: Profimedia

Preşedintele Donald Trump a transmis pe Twitter, la scurt timp după atac, că totul este în regulă, că aramata americană este cea mai puternică din lume. Liderul de la Casa Albă a scris că se evaluează pagubele şi că va face în această dimineată declaraţii.

UPDATE 10.00 Comisia Europeană cere încetarea imediată a focului în Orientul Mijlociu

Comisia Europeană a cerut miercuri încetarea imediată a folosirii armelor în conflictul dintre Iran şi Statele Unite din Orientul Mijlociu, îndemnând la reluarea dialogului, potrivit Reuters.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat într-o scurtă conferinţă de presă că va discuta despre această situaţie cu premierul britanic Boris Johnson.

”Folosirea armelor trebuie să înceteze pentru a lăsa locul dialogului”, a afirmat aceasta după o întâlnire cu membrii Comisiei.

”Cerem să se ia toate măsurile pentru a reaprinde flacăra discuţiilor. Acest lucru nu trebuie să fie de ajuns. Am stabilit şi testat în timp relaţiile cu mulţi actori din regiune şi de escaladarea situaţiei”, a adăugat aceasta.

UPDATE 08.30 Niciun irakian nu a fost ucis în urma atacurilor

Autorităţile anunţă că nu au murit irakieni în urma atacurilor de la bazele militare americane, din Irak. De asemenea, atacul cu rachete a durat în jur de 30 de minute, începând la ora locală 01.45. Au fost lansate 22 de rachete balistice, dintre care 17 au lovit baza Al-Asad, iar două nu au explodat. Alte cinci rachete balistice au lovit oraşul Erbil, informează BBC.

UPDATE 08.10 Momentul în care baza Al-Asad este bombardată de Iran

Agenţia Fars News a publicat un video filmat cu telefonul de un martor, care ar surprinde momentul în care baza militară Al-Asad este lovită de rachete balistice. Înregistrarea a fost difuzată şi de CNN, dar nu este confirmată din alte surse.

UPDATE  08.05 Militarii americani au fost văzuţi patrulând în apropierea bazelor militare, alături de partenerii din Irak, la scurt timp după atacurile cu rachete balistice, anunţă un oficial din armată pentru CNN.

Surse din SUA şi Irak au declarat că nu există morţi în urmă atacurilor lansate de Iran. Militarii ar fi avut destul timp să se adăpostească înainte ca bazele militare să fie lovite de rachetele balistice. 

UPDATE  07.50 Militarii germani aflaţi într-o bază vizată de atacul iranian în Irak sunt teferi

Un purtător de cuvânt al armatei germane a declarat miercuri dimineaţă că militarii germani, aflaţi într-o bază militară vizată de atacul iranian în Irak, sunt teferi, relatează site-ul agenţiei Reuters.

"Sunt în contact cu camarazii din Erbil. Sunt bine, având în vedere circumstanţele", a declarat oficialul german. Aproximativ 115 militari germani sunt staţionaţi la Erbil, în Kurdistanul irakian.

UPDATE 06.00 Mai multe avioane militare SUA au fost distruse în atacul cu rachete ce au vizat o bază din Irak

Mai multe avioane militare americane au fost distruse în cursul unui atac cu rachete care a vizat baza Al Asad din Irak, informează site-ul agenţiei Tass, citând televiziuni locale.

Potrivit postului Al Mayadeen, "unul din avioanele militare a fost distrus pe pista de aterizare a bazei aeriene".

Până în acest moment nu există informaţii privind eventuale victime în urma atacurilor cu rachete lansate în cursul nopţii de marţi spre miercuri de Iran împotriva unor baze din Irak, care găzduiesc forţe americane.

UPDATE 03.40 Iranul ameninţă că va ataca direct SUA, oraşul Dubai sau Israelul dacă Washingtonul ripostează la bombardamente

Citeşte continuarea... 

UPDATE 03.00 Televiziunea iraniană transmite că atacurile cu rachete sunt răspunsul la uciderea lui Soleimani

Televiziunea de stat de la Teheran a transmis că atacurile cu rachete ce au vizat mai multe baze din Irak, care găzduiesc trupe americane, sunt răspunsul Iranului la uciderea de către SUA a generalului iranian Qassem Soleimani, relatează site-ul agenţiei Reuters.

"Avertizăm toţi aliaţii americani, care şi-au cedat bazele armatei sale teroriste, că orice teritoriu care este punctul de origine al unor acţiuni agresive împotriva Iranului va fi vizat", se afirmă într-un comunicat al agenţiei oficiale de ştiri de la Teheran, IRNA, preluat de televiziunea de stat.

UPDATE 02.50 Pentagon: Iranul a lansat un atac pe scară largă împotriva forţelor americane din Irak

Iranul a lansat, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, un atac pe scară largă împotriva forţelor americane din Irak, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, precizând că Teheranul a lansat zeci de rachete balistice spre cel puţin două baze unde sunt prezente trupe americane.

Jonathan Hoffman, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a precizat că ţintele vizate au fost baza aeriană Al-Asad, în vestul Irakului, şi o alta de la Erbil, în Kurdistanul irakian, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Oficialul a precizat că autorităţile sunt în curs de evaluare a pagubelor provocate de atacuri. 

UPDATE 02.00 Bază militară americană din Irak, vizată de un atacată cu rachete. Trump a fost informat

Mai multe rachete au lovit în zona bazei Al-Asad din vestul Irakului, însă momentan nu este clar dacă există victime în urma atacului. Televiziunea de stat din Iran a anunţat că atacul este un răspuns la uciderea lui Qasem Soleimani, potrivit BBC.

Casa Albă a anunţat că este la curent cu situaţia, iar preşedintele Donald Trump a fost informat şi "monitorizează" situaţia. 

Agenţia iraniană de ştiri Mehr a anunţat că Gardienii Revoluţiei din Iran au atacat baza, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Cel puţin şase rachete au căzut în perimetrul bazei aeriene Al-Asad, potrivit postului Al Mayadeen TV.

Un oficial american a declarat că autorităţile SUA cred că mai multe obiective din Irak ar fi vizate de atacuri, inclusiv baza Al-Asad. Oficialul însă nu a oferit detalii suplimentare.

Vicepreşedintele american Mike Pence a vizitat baza în noiembrie 2019.

Relaţiile între SUA şi Iran sunt extrem de tensionate după ce armata americană l-a asasinat în capitala Irakului, Bagdad, pe generalul Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran. Ca reacţie, autorităţile iraniene au lansat mai multe ameninţări la adresa Statelor Unite.

Ca răspuns la avertismentele Iranului cu represalii, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump a ameninţat că va lovi 52 de site-uri iraniene, inclusiv ţinte culturale, dacă Teheranul atacă americani sau obiective americane, adâncind o criză care a sporit temerile unei noi conflagraţii în Orientul Mijlociu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici