Biden evită să-l înfrunte pe Netanyahu. SUA critică interesul Israelului de a se extinde în Cisiordania

  • Statele Unite nu sunt de acord cu politica de colonizare întreprinsă de Israel în Cisiordania
  • Decizia guvernului israelian perturbă echilibrul fragil în ţara marcată de ciocniri interetnice frecvente
  • Preşedintele SUA, Joe Biden a evitat să îl critice deschis pe premierul israelian Benjamin Netanyahu
789 afișări
Imaginea articolului Biden evită să-l înfrunte pe Netanyahu. SUA critică interesul Israelului de a se extinde în Cisiordania

Sursa foto: Profimedia

În ultimele trei luni, Biden şi membrii administraţiei sale şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la planurile Israelului de a-şi extinde aşezările în Cisiordania. Colonizarea ilegală a generat un val de violenţa între israelieni şi palestinieni.

Cel mai îngrijorător pentru Casa Albă a fost însă planul lui Netanyahu de a remodela sistemul judiciar israelian pentru a oferi guvernului un control mai mare asupra numirilor la Curtea Supremă. Decizia a propulsat Israelul într-o criză naţională cu proteste masive care l-au forţat pe Netanyahu să amâne punerea în aplicare.

Biden, care îl cunoaşte pe Netanyahu de aproximativ 40 de ani, a fost direct cu el în apeluri telefonice private, spun colaboratorii, în timp ce îşi exprimă public sprijinul pentru Israel, cel mai puternic aliat al SUA din Orientul Mijlociu.

„Principala premisă operaţională faţă de acest guvern israelian este evitarea oricând şi oriunde a unei confruntări publice cu Netanyahu”, a declarat Aaron David Miller, analist specializat pe Orientul Mijlociu de la Centrul de reflecţie Carnegie Endowment for International Peace.

Congresul SUA nu a dorit o critică deschisă la adresa premierului israelian, în pofida manevrelor neconstituţionale adoptate de acesta deoarece Statele Unite depind de Israel într-o regiune în care ameninţara Iranului este în creştere.

Administraţiile americane s-au ferit de mult timp să critice Israelul, în parte din cauza puterii grupurilor de lobby pro-israeliene de la Washington, a rolului său de aliat apropiat şi a sprijinului de care se bucură ţara în rândul cetăţenilor americani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici