Binali Yildirim: Turcia îşi doreşte să adere la Uniunea Europeană, însă nu cu orice costuri

Prim ministrul Turciei, Binali Yildirim, a declarat joi, că ţara sa îşi doreşte să adere la Uniunea Europeană însă nu cu orice costuri, adăugând că Tucia nu va renunţa la propriile valori, relatează site-ul agenţiei Anadolu.

1108 afișări
Imaginea articolului Binali Yildirim: Turcia îşi doreşte să adere la Uniunea Europeană, însă nu cu orice costuri

Binali Yildirim: Turcia îşi doreşte să adere la Uniunea Europeană, însă nu cu orice costuri

În cadrul unei vizite pe care a efectuat-o la Sarajevo, premierul turc a afirmat că îşi doreşte ca Turcia şi Bosnia să devină parte a Blocului comunitar, însă a atras atenţia că cele două state nu trebuie să renunţe la propriile valori.

”Turcia vrea să adere la Uniunea Europeană, însă nu cu orice costuri. Am putea deveni membri ai UE, dacă ne putem proteja valorile. Dacă ei ne dictează anumite lucruri şi ne spun la ce să renunţăm, atunci o astfel de uniune nu este în beneficiul nostru”, a declarat Yildirim.

”Ne confruntăm mereu cu aceeaşi întrebare: este Turcia parte a Europei sau a Asiei? Întrebarea aceasta este complet inutilă. Turcia este acolo unde Europa se întâlneşte cu Asia, unde, de-a lungul istoriei, s-au întâlnit mai multe civilizaţii. Secole la rând, Turcia a pus capăt conflictelor între civilizaţii şi a creat legături între diferite religii şi culturi”, a adăugat premierul turc.

Turcia a început negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană în 2005, doar unul dintre cele 16 capitole de discuţii fiind încheiate. În urmă cu doi ani, Blocul comunitar a promis să grăbească negocierile dacă Ankara va contribui la gestionarea fluxului de imigranţi, însă măsurile luate de preşedintele Recep Tayyip Erodgan după tentativa de lovitură de stat din 2016 au atras criticile cancelariilor occidentale.

Oficialii Uniunii Europene şi-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la situaţia drepturilor omului în Turcia şi la situaţia politică, după tentativa eşuată de lovitură de stat de anul trecut. Referendumul din 16 aprilie din Turcia privind reformele constituţionale, în urma căruia prerogativele preşedintelui au fost extinse, a generat, de asemenea, dezamăgire şi dezaprobare în cadrul UE.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici