BIOGRAFIE: Jared Kushner, ginerele lui Donald Trump, o persoană cu influenţă mare asupra Administraţiei SUA

Jared Kushner, ginerele lui Donald Trump care a avut un rol determinant în campania electorală, probabil va păstra, indiferent dacă va deţine sau nu o funcţie oficială, influenţa majoră asupra preşedintelui Statelor Unite.

2070 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Jared Kushner, ginerele lui Donald Trump, o persoană cu influenţă mare asupra Administraţiei SUA

BIOgrafie: Jared Kushner, ginerele lui Donald Trump, o persoană cu influenţă mare asupra Administraţiei SUA (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ Hepta)

Jared Kushner, un om de afaceri în vârstă de 35 de ani căsătorit cu Ivanka Trump, fiica lui Donald Trump, a fost unul dintre principalii consilieri ai magnatului new-yorkez în cursa electorală care l-a propulsat în funcţia de preşedinte al Statelor Unite.

În urmă cu câteva zile, presa americană relata că Jared Kushner s-a consultat cu specialişti juridici în legătură cu posibilitatea de a se alătura noii administraţii americane fără a intra sub incidenţa reglementărilor pentru combaterea nepotismului. În prezent, rolul oficial al lui Kushner este de membru - alături de Ivanka, Eric şi Donald jr. - în echipa de tranziţie a lui Donald Trump.

Donald Trump susţine numirea ginerelui său într-un post la Casa Albă, au declarat surse citate de cotidianul The New York Times. Sentimentul este împărtăşit şi de Stephen K. Bannon, strategul-şef al Casei Albe, şi de Reince Priebus, viitorul şef al Cancelariei prezidenţiale.

Chiar dacă nu este la fel de influent în Manhattan cum este socrul său, Jared Kushner este şi el magnat imobiliar, fiind la conducerea unei companii fondate de tatăl său. Influenţa lui se extinde şi în presă, fiind proprietarul publicaţiei The New York Observer. Potrivit unor surse, Kushner şi-a făcut deja simţită influenţa în echipa de tranziţie, fiind implicat în efortul de renunţare la serviicile guvernatorului statului New Jersey, Chris Christie, care, în calitatea de procuror federal, a contribuit la condamnarea tatălui său, Charles B. Kushner, acum peste zece ani.

Nu este clar care ar putea fi statutul lui Jared Kushner. Legea Antinepotism le interzice oficialilor federali americani să angajeze rude, subliniază publicaţia New York Daily News, explicând că, în cazul în care ginerele va fi consilier voluntar, ar putea intra sub incidenţa altei legi, care interzice activităţile de voluntariat la instituţii federale. Chiar dacă Jared Kushner ar deveni membru al noii Administraţii de la Washington fără a încălca vreo lege, acest lucru ar genera polemici de ordin etic.

"Domnul Kushner probabil va exercita influenţă majoră asupra noului preşedinte indiferent dacă va deţine sau nu o funcţie oficială. Kushner, care nu are experienţă în politică ori în funcţii publice, are frecvent ultimul cuvânt în consilierea lui Trump", notează NYT.

În schimb, publicaţia The Spectator aminteşte că în Statele Unite există o "tradiţie îndelungată a membrilor familiilor numiţi consilieri prezidenţiali".

"Tradiţia preşedinţilor consiliaţi de rude apropiate a început cu primul preşedinte", aminteşte The Spectator, enumerând numeroase cazuri de preşedinţi şi vicepreşedinţi care puteau fi acuzaţi de nepotism.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici