Biserica Anglicană a întronizat prima femeie episcop

Biserica Angliei a creat luni prima femeie episcop - a Catedralei York - într-o ceremonie istorică, după 20 de ani de la hirotonirea primelor femei preot.

606 afișări
Imaginea articolului Biserica Anglicană a întronizat prima femeie episcop

Biserica Anglicană a întronizat prima femeie episcop (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reverenda Libby Lane, al cărei nume complet este Elizabeth Jane Holden Lane, a fost desemnată în decembrie, în această premieră de când regele Henric al VIII-lea a fondat Biserica Angliei, în 1534.

Susţinătoare a echipei de fotbal Manchester United, saxofonistă, apreciată pentru simţul umorului şi al datoriei, ea îşi va exercita funcţia la Stockport, un oraş dezindustrializat din Greater Manchester (nord-vest).

Începând din 2007, această femeie în vârstă de 48 de ani, căsătorită cu un preot cu care are doi copii, oficia ca vicar în dioceza Chester, în aceeaşi regiune.

Întronizarea sa, oficiată în cel mai mare edificiu gotic din Europa de Nord, marchează începutul unei noi ere, după secole de predominare masculină în ierarhia clericală.

Ea era aşteptată de mult timp de către cei care militează pentru acordarea unui loc mai important femeilor în Biserica Angliei. Ţări ca Statele Unite, Canada sau Australia au făcut deja acest pas.

Însă exemplul lui Libby Lane se loveşte, de asemenea, de opoziţia unei facţiuni conservatoare a clerului, care continuă să manifeste o reticenţă faţă de accesul femeilor la acest nivel.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici