Conflict diplomatic. Arabia Saudită a suspendat zborurile spre Toronto în contextul disputei cu Canada

Compania aeriană de stat saudită şi-a suspendat zborurile spre Toronto în contextul disputei între Arabia Saudită şi Canada în privinţa arestării unor activişti pentru drepturile omului, informează site-ul postului BBC News online.

2196 afișări
Imaginea articolului Conflict diplomatic. Arabia Saudită a suspendat zborurile spre Toronto în contextul disputei cu Canada

BREAKING: Arabia Saudită a suspendat zborurile spre Toronto în contextul disputei cu Canada

Arabia Saudită a anunţat că l-a expulzat pe ambasadorul Canadei la Riad, şi a suspendat toate legăturile comerciale cu Ottawa, după ce Chrystia Freeland, ministrul canadian de Externe, s-a declarat "foarte alarmată" de arestarea de către autorităţile saudite a lui Samar Badawi, sora activistului Raif Badawi.

Riadul a explicat că a luat aceste măsuri în urma unei "imixtiuni flagrante în afacerile interne ale Regatului (saudit)". Totodată, Arabia Saudită şi-a retras propriul reprezentant diplomatic de la Ottawa, informează agenţia de ştiri Dpa.

Reacţia Riadului vine după ce şefa diplomaţiei de la Ottawa a cerut eliberarea activistului Raif Badawi şi surorii sale, Samar.

Samar Badawi militează pentru drepturile femeilor, iar în 2012 a primit Premiul Internaţional Femei Curajoase din partea Departamentului de Stat al SUA.

Ottawa este îngrijorată de decizia Arabiei Saudite de a expulza ambasadorul canadian la Riad pe fondul afirmaţiilor privind drepturile activiştilor reţinuţi, a declarat Chrystia Freeland.

Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului a transmis, săptămâna trecută, că cel puţin 15 activişti pentru drepturile omului care au criticat autorităţile saudite au fost arestaţi sau reţinuţi în mod arbitrar în ultimele trei luni.

Câţiva dintre aceştia sunt acuzaţi de fapte grave, inclusiv "suspiciunea de legături cu puteri străine", şi riscă până la 20 de ani de închisoare.

Guvernul de Ottawa, condus de premierul liberal Justin Trudeau, se confruntă cu presiuni în plan intern să stopeze exporturile de echipamente militare către Arabia Saudită în contextul temerilor că armele ar putea fi folosite pentru comiterea de abuzuri în această ţară şi în Yemen.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici