Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat o rezoluţie de susţinere a poporului ucrainean

Camera Reprezentanţilor americană a adoptat luni o rezoluţie de susţinere a aspiraţiilor "europene" ale poporului ucrainean, îndemnând la calm toate părţile implicate în conflict, relatează AFP.

296 afișări
Imaginea articolului Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat o rezoluţie de susţinere a poporului ucrainean

Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat o rezoluţie de susţinere a poporului ucrainean (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conform acestui text, adoptat aproape în unanimitate, cu 381 de voturi pentru şi două împotrivă, Camera Reprezentanţilor "susţine aspiraţiile democratice şi europene ale poporului ucrainean, precum şi dreptul lui de a-şi alege viitorul în mod liber, fără intimidare sau frică".

Rezoluţia denunţă în preambul dispersarea violentă a manifestanţilor proeuropeni de la Kiev de către poliţie, precum şi hărţuirea şi violenţele împotriva jurnaliştilor. Textul notează că "refuzul preşedintelui (ucrainean) Viktor Ianukovici de a realiza un dialog consecvent cu liderii opoziţiei a condus la mai multe zile de violenţă şi la moartea mai multor persoane şi rănirea a altor câteva sute".

Camera Reprezentanţilor "îndeamnă Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) să-i avertizeze pe liderii ucraineni că cei care autorizează sau comit acte violente împotriva manifestanţilor paşnici vor fi personal traşi la răspundere", insistând ca "toate părţile să se implice într-un dialog constructiv şi durabil".

"Deşi abrogarea parţială a recentelor măsuri antidemocratice este încurajatoare, continuăm să îndemnăm Guvernul ucrainean să respecte drepturile democratice ale tuturor cetăţenilor ucraineni", au declarat într-un comunicat preşedintele Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, şi alţi lideri ai grupului republican.

În acelaşi comunicat, republicanii protestează faţă de presupusa implicare a Rusiei în interceptarea convorbirilor telefonice ale diplomaţilor americani şi europeni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici