Schengen tot mai departe. Cancelarul austriac Karl Nehammer: ”Ministrul de Interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea spaţiul Schengen cu România şi Bulgaria"

Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat marţi, înainte de summitul UE-Balcanii de Vest de la Tirana, că guvernul de la Viena nu e de acord cu aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

6651 afișări
Imaginea articolului Schengen tot mai departe. Cancelarul austriac Karl Nehammer: ”Ministrul de Interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea spaţiul Schengen cu România şi Bulgaria"

Cancelarul austriac Karl Nehammer: ”Ministrul de Interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea spaţiul Schengen cu Bulgaria şi România"

Karl Nehammer care este şi liderul Partidului Popular Austriac (ÖVP, centru-dreapta) a spus despre planul privind migraţia şi Balcanii de Vest prezentat luni de Comisia Europeană că e ”un prim pas important”, dar mai sunt şi alte teme importante.

El a continuat spunând că problema migranţilor nu este strict legată de ruta prin Balcanii de Vest ci şi cea prin Bulgaria, România, Ungaria până în Austria.

În încheierea declaraţiei a reiterat poziţia negativă a Austriei privind aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen.

”Ministrul de Interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria şi România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranţi ilegali neînregistraţi în Austria. Asta înseamnă că au sărit graniţa externă a Uniunii Europene şi au ajuns într-o ţară internă, aşa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a spus cancelarul austriac Nehammer.

Partidul lui Nehmmer se află în sondaje mult sub aşteptări înainte de o serie de alegeri ce vor avea loc în ianuarie. Imigraţia este una dintre temele pe care partidul său mizează în aceste alegeri.

Într-o declaraţie separată dată tot la summitul UE-Balcanii de Vest de la Tirana, Iohannis a spus despre aderarea la Schengen că "încă se discută, încă se negociază".

„Încă se discută, încă se negociază. Joi această chestiune se va afla pe masa Consiliului în format JAI. Acolo se va discuta in extenso această chestiune. Până atunci e nevoie de negocieri. Încă se discută pe textul acelei decizii şi noi suntem angajaţi să stăm hotărâţi până în ultimul moment şi să ducem decizia acolo unde o dorim noi”, spune Klaus Iohannis despre aderarea României la Spaţiul Schengen.

Întrebat despre poziţia Austriei, şeful statului a spus: „Încă se discută şi se negociază. Nu ne vom opri din discutat şi negociat până în ultimul moment”.

De asemenea, Iohannis a fost întrebat dacă România ar putea fi decuplată de Bulgaria.

„În condiţiile în care deciziile referitoare la România şi la Bulgaria nu sunt tocmai identice, nici rezultatele nu pot fi tocmai identice, dar asta nu înseamnă că nu se poate găsi o formulă de decizie care este convenabilă pentru ambele părţi. O decuplare este, sigur, o chestiune care s-a mai discutat. Speranţa mea e să avem o decizie pozitivă şi să nu fie nevoie să discutăm în continuare aceste chestiuni”, încheie Klaus Iohannis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici