Nicos Anastasiades, ales preşedinte al Ciprului

Candidatul dreptei Nicos Anastasiades a fost ales duminică preşedintele Ciprului, o ţară care riscă falimentul, cu 57,5% din voturile exprimate în turul doi, potrivit rezultatelor oficiale finale stabilite în urma numărării tuturor buletinelor de vot.

434 afișări
Imaginea articolului Nicos Anastasiades, ales preşedinte al Ciprului

Candidatul dreptei Nicos Anastasiades, ales preşedinte al Ciprului - exit-poll (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un avocat proeuropean, în vârstă de 66 de ani, şi un veteran al vieţii politice, Anastasiades l-a înfruntat pe Stavros Malas, un candidat independent susţinut de către comunişti, care domină Guvernul în exerciţiu.

Lui Anastasiades îi revine sarcina să finalizeze un plan internaţional de salvare crucial pentru insulă.

Cu puţin timp înainte ca rezultatele definitive să fie publicate pe site-ul Guvernului, Malas a susţinut un discurs în care şi-a recunoscut înfrângerea, la cartierul său general de campanie.

"Îl felicit în mod public pe domnul Anastasiades. Acum avem nevoie de unitate, dar vom critica sever tot ceea ce ar putea să se abată de la interesul poporului sau al ţării", a declarat el.

Preşedintele în exerciţiu Demetris Christofias l-a sunat pe Anastasiades şi l-a felicitat pentru victorie, potrivit unui comunicat emis de preşedinţie.

Anunţarea rezultatelor alegerilor a fost salutată cu sunet de claxoane la Nicosia, iar o mulţime s-a reunit în faţa sediului partidului Disy (dreapta), pe care Anastasiades îl conduce începând din 1997.

"Am votat pentru Anastasiades (...). Cred că este cel mai bun politician pe care îl avem în Cipru. Ţara noastră se confruntă cu multe probleme economice, iar noi avem cele mai bune şanse (să le rezolvăm) împreună cu el", a declarat pentru AFP George Rossides, în vârstă de 54 de ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici