Casa Albă confirmă moartea unui jihadist american membru SI în confruntări în Siria

Un american suspectat ca fiind un jihadist ultraradical din cadrul grupării Statul Islamic (SI) a fost ucis în confruntări armate în Siria, a anunţat marţi seara Casa Albă, confirmând o informaţie difuzată de televiziuni americane, relatează AFP.

167 afișări
Imaginea articolului Casa Albă confirmă moartea unui jihadist american membru SI în confruntări în Siria

Casa Albă confirmă moartea unui jihadist american membru SI în confruntări în Siria (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Eram la curent cu prezenţa în Siria a cetăţeanului american Douglas McAuthur McCain şi putem să confirmăm moartea acestuia", a declarat, citată într-un scrut comunicat, Caitlin Hayden, o purtătoare de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Naţională (NSC), Cabinetul de Politică Externă al preşedinţiei americane.

Hayden reacţiona faţă de informaţii difuzate de către posturile NBC şi CNN, care au dezvăluit că McCain a fost ucis în weekend, în confruntări armate între grupări rebele siriene rivale. NBC a citat o sursă din cadrul opoziţiei armate moderate Armata Siriană Liberă (ASL) şi fotografii cu cadavrul şi paşaportul cetăţeanului american. CNN a prezentat mărturia unchiului lui McCain.

Potrivit NBC, americanul făcea parte dintr-un grup de trei combatanţi jihadişti străini din cadrul SI, ucişi în ziua respectivă.

"Continuăm să folosim toate instrumentele de care dispunem pentru a descuraja indivizi să plece în străinătate să participe la un jihad violent şi pentru a-i urmări pe cei care revin", a declarat purtătoarea de cuvânt pentru NBC.

Potrivit Departamentului de Stat, aproximativ 12.000 de jihadişti străini, provenind din 50 de ţări, se află în Siria, de la începutul conflictului, în urmă cu trei ani, inclusiv un "mic număr de americani".

Oficiali americani au declarat săptămâna trecută pentru AFP că peste 100 de cetăţeni americani au plecat să lupte în Siria sau au încercat să facă acest lucru.

Washingtonul nu a identificat filiera de recrutare organizată pentru eventuali jihadişti americani, cum au procedat unele ţări europene.

Statele Unite şi-au exprimat în mod public, la cel mai înalt nivel, îngrijorarea faţă de riscurile pe care le reprezintă jihadiştii occidentali, în special după ce se întorc în ţară. Preşedintele Barack Obama urmează să prezideze la sfârşitul lui septembrie o reuniune specială a Consiliului de Securitate al ONU consacrată ameninţării pe care o reprezintă jihadiştii străini din Siria şi Irak.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici