Cazul naufragiului feribotului sud-correan: Mii de poliţişti mobilizaţi pentru găsirea presupusului proprietar al navei Sewol - FOTO

Mii de poliţişti sud-coreeni au intrat în forţă pe o proprietate situată la sud de Seul şi deţinută de o organizaţie religioasă pentru a-l căuta pe presupusul proprietar al feribotului care s-a scufundat în aprilie, provocând moartea a peste 300 de persoane.

129 afișări
Imaginea articolului Cazul naufragiului feribotului sud-correan: Mii de poliţişti mobilizaţi pentru găsirea presupusului proprietar al navei Sewol - FOTO

Cazul naufragiului feribotului sud-correan: Mii de poliţişti mobilizaţi pentru un raid în vederea găsirii presupusului proprietar al navei Sewol (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unor imagini apărute la o televiziune, forţele de ordine au intrat în cursul dimineţii pe o proprietate vastă din Anseong, la aproximativ 80 de kilometri sud de Seul. Un purtător de cuvânt al provinciei Gyeonggi a anunţat că 6.000 de poliţişti participau la percheziţii. Autorităţile îl caută pe Yoo Byung-eun, în vârstă de 72 de ani, un miliardar şi capul familiei care controlează compania Chonghaejin Marine Co., proprietara Sewol, feribotul care s-a scufundat la 16 aprilie. Naufragiul s-a soldat cu 302 morţi sau dispăuţi, între care 280 de adolescenţi aflaţi într-o excursie şcolară, provenind din aceeaşi instituţie de învăţământ.

Totodată, Yoo Byung-eun este un oficial de rang înalt al Bisericii Evanghelice Baptiste din Coreea, provenite din Biserica Protestantă, care deţine proprietatea pe care poliţia o percheziţiona miercuri.

Organizaţia religioasă susţine că nu are nicio legătură cu miliardarul, dar foşti fideli afirmă că el este adevăratul lider, fiind venerat ca un semi-Dumnezeu.

Cu o zi înainte, preşedinta Coreei de Sud, Park Geun-hye, a declarat că Yoo Byung-eun "trebuie prezentat în faţa justiţiei", în timp ce procesul echipajului feribotului s-a deschis într-un climat de furie.

Anchetatorii doresc să-l interogheze pe Yoo Byung-eun pentru rolul său în cadrul companiei Chonghaejin Marine Co., unde nu deţine personal acţiuni, dar aceasta este controlată de familia sa şi de persoane apropiate. În plus, miliardarul este suspectat de evaziune fiscală şi deturnare de fonduri.

Fiica sa, Yoo Som-na, a fost reţinută pe 27 mai la Paris, unde locuieşte, şi se află de atunci în detenţie. Curtea de Apel din Paris a început să examineze, miercuri, cererea de extrădare a acesteia în Coreea de Sud.

Anchetatorii vor să-l interogheze pe septuagenar şi copii săi, suspectându-i de neglijenţă în aplicarea măsurilor de securitate ale feribotului, diverse încălcări şi dare de mită pentru ocolirea normelor aflate în vigoare.

Poliţia a arestat, miercuri, trei membri ai organizaţiei religioase, suspectaţi că l-au ajutat pe miliardar să scape, potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap.

O recompensă de 500 de milioane de woni (364.000 de euro) va primi persoana care va oferi informaţii importante pentru arestarea miliardarului.

Primele elemente ale anchetei arată faptul că feribotul transporta o greutate care era de cel puţin două ori peste limita recomandată. În plus, vasul era mai puţin rezistent la greutatea pasagerilor, din cauza adăugării în mod ilegal a unor cabine suplimentare pe mai multe punţi, în 2012.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici