CEDO examinează marţi rolul Poloniei în cadrul închisorilor secrete CIA

Polonia urmează să ofere explicaţii marţi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) cu privire la implicarea sa în scandalul închisorilor secrete CIA, la cererea a doi deţinuţi de la Guantanamo care afirmă că au fost torturaţi în această ţară.

264 afișări
Imaginea articolului CEDO examinează marţi rolul Poloniei în cadrul închisorilor secrete CIA

CEDO examinează marţi rolul Poloniei în cadrul închisorilor secrete CIA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Avocaţii lui Abu Zubaydah, un palestinian în vârstă de 42 de ani, şi Abd al-Rahim al-Nashiri, un saudit în vârstă de 48 de ani, vor pleda în faţa judecătorilor de la Strasbourg că Varşovia, "în deplină cunoştinţă de cauză şi în mod deliberat", a autorizat CIA să îi deţină în secret timp de mai multe luni, în perioada 2002-2003, în Polonia, unde au sosit cu acelaşi zbor şi unde au fost torturaţi, inclusiv prin tehnica "simulării înecului".

Ei afirmă, de asemenea, că autorităţile poloneze s-au făcut că nu văd atunci când agenţi americani i-au transferat în 2003 la centrul militar de detenţie de la baza americană de la Guantanamo Bay (Cuba), unde se află în continuare în prezent, fără să fi fost judecaţi vreodată.

Cei doi reclamanţi susţin că, din cauza acestei pasivităţi a autorităţilor poloneze, au fost victime ale unor tratamente inumane sau degradante, că au fost privaţi de libertate în mod ilegal şi că Plonia nu a efectuat o anchetă cu privire la aceste fapte, aşa cum ar fi fost necesar să procedeze.

CEDO va prezenta o decizie în acest caz abia peste câteva luni.

Precedent în Macedonia

În 2008, justiţia poloneză a deschis o anchetă cu privire la presupusa complicitate a Varşoviei în acest dosar. Însă, după cinci ani, această anchetă este în curs, o situaţie care a determinat ONU să denunţe recent "tergiversări".

Pe 22 noiembrie, Comitetul ONU împotriva torturii a cerut Varşoviei să finalizeze această anchetă "într-un termen rezonabil", pentru ca "persoanele implicate în presupuse infracţiuni de tortură şi rele tratamente să răspundă pentru faptele comise".

Polonia este unul dintre numeroasele state europene suspectate de implicare în programe americane de transfer de persoane suspectate că fac parte din Al-Qaida în "instalaţii secrete" din ţări terţe, cu scopul de a le fi extorcate informaţii prin torturare.

Altă ţară vizată de această problemă, Macedonia, a fost sancţionată de CEDO în decembrie 2012.

Judecătorii europeni au condamnat autorităţile de la Skopje pentru responsabilitatea pe care a avut-o în calvarul lui Khaled el-Masri. Acest german de origine libaneză a fost arestat în Macedonia la sfârşitul lui 2003, iar după aceea a fost predat unor agenţi americani care l-au bătut, torturat, drogat, iar ulterior l-au încarcerat în secret în Afganistan, deoarece îl suspectau în mod eronat că face parte din cadrul reţelei teroriste Al-Qaida.

Judecătorii europeni, considerând că autorităţile macedonene "ştiau sau ar fi trebuit să ştie în perioada comiterii faptelor că exista un risc real" ca reclamantul să fie supus torturii, au obligat autorităţile de la Skopje să îi plătească suma de 60.000 de euro, reprezentând daune morale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici