CEDO se interesează de reprimarea unor manifestaţii în Ucraina

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărât să examineze în regim prioritar plângerile unui cetăţean ucrainean, care spune că fost victima unor abuzuri ale poliţiei în cadrul manifestaţiilor care se desfăşoară în prezent în Ucraina.

99 afișări
Imaginea articolului CEDO se interesează de reprimarea unor manifestaţii în Ucraina

CEDO se interesează de reprimarea unor manifestaţii în Ucraina

Aşa cum prevede procedura, CEDO a solicitat Guvernului ucrainean "să-i pună la dispoziţie observaţiile sale în acest caz", potrivit unui comunicat al acestui organism juridic.

Igor Sirenko se plânge că a fost lovit de poliţişti şi că a fost închis în mod ilegal. El spune că a participat la manifestaţiile care se desfăşoară din 29 noiembrie 2013 în centrul Kievului şi că a fost bătut de unităţile speciale ale poliţiei în cursul unei acţiuni de dispersare a manifestanţilor. Ulterior, pe 30 noiembrie 2013, el ar fi fost plasat în detenţie, potrivit plângerii depuse la CEDO.

Igor Sirenko scoate în evidenţă atât articolul Convenţiei Europene a Drepturilor Omului care interzice tratamentele inumane sau degradante, cât şi pe cele care garantează dreptul la libertate şi la securitate, la libertatea de reuniune şi de asociere, dar şi la un "recurs efectiv" în faţa justiţiei din ţara sa.

El susţine că mijloacele folosite de autorităţile ucrainene pentru a reprima manifestaţiile încalcă Convenţia Europeană.

După înregistrarea plângerii sale, vineri, Curtea de la Strasbourg a invitat Guvernul ucrainean să-i pună la dispoziţie, "până la 28 februarie, observaţiile sale scrise privind admisibilitatea şi fondul" acestei cereri, pe care a decis să o examineze "în regim prioritar".

Ucraina este membră a Consiliului Europei (CoE) din 1995. CEDO este organismul juridic al CoE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici