Cel puţin 32 de civili şi 71 de combatanţi au murit în confruntările din provincia irakiană Al-Anbar

Cel puţin 32 de civili şi 71 de combatanţi Al-Qaida au fost ucişi vineri în noi confruntări între reţeaua extremistă şi triburile locale şi forţele de securitate din provincia Al-Anbar, bastion sunnit ostil premierului şiit Nuri al-Maliki.

375 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 32 de civili şi 71 de combatanţi au murit în confruntările din provincia irakiană Al-Anbar

Cel puţin 32 de civili şi 71 de combatanţi au murit în confruntările din provincia irakiană Al-Anbar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Combatanţii Statului Islamic în Irak şi în Levant (SIIL, care are legături cu Al-Qaida) controlează de joi mai multe sectoare din Ramadi (la 100 de kilometri vest de Bagdad) şi Fallouja, un oraş situat la 60 de kilometri vest de Bagdad pe care combatanţii extremişti l-au declarat "stat islamic".

Potrivit unui ofiţer de poliţie, "luptele de la Ramadi (...) erau însoţite, vineri, de o mobilizare suplimentară a Al-Qaida" în centrul oraşului, în timp ce "poliţia şi combatanţii din triburi continuă să se mobilizeze în oraş".

Televiziunea publică a anunţat că forţele speciale de contraterorism au "ucis doi lunetişti şi au ars patru vehicule care transportau terorişti" la Ramadi. Alţi zece "terorişti" au fost ucişi în oraş, a adăugat aceasta, între care comandamentul militar la Al-Anbar.

La Fallouja, un colonel de poliţie a precizat că un sfert din oraş rămîne sub controlul SIIL, în timp ce forţele de securitate şi triburile controlează restul oraşului şi împrejurimile.

Potrivit unei surse din cadrul Ministerului de Interne şi unui ofiţer de poliţie, cel puţin 32 de civili au fost ucişi, între care copii şi femei, iar 71 de combatanţi ai SIIL au murit în aceste lupte de la Ramadi, capitala proviniei Al-Anbar, şi Fallouja.

Luptele au izbucnit luni la Ramadi, după destructurarea unei tabere a protestatarilor antiguvernamentali prezentată de Guvern drept "o ascunzătoare a Al-Qaida". Violenţele s-au propagat apoi în oraşul apropiat Fallouja.

Potrivit unor surse din cadrul serviciilor de securitate, membrii SIIL au preluat joi controlul a jumătate din Fallouja şi al mai multor sectoare din Ramadi. Vineri, ei au câştigat teren în urma unor lupte care au avut loc în zori în centrul Ramadi şi au mobilizat trăgători de precizie pe o stradă, a anunţat un căpitan de poliţie.

Niciun bilanţ global al celor cinci zile de violenţe nu este disponibil pentru moment. Paisprezece persoane au murit în ciocnirile de luni şi marţi după închiderea taberei ridicate de un an.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici