China ameninţă cu măsuri dure contra Japoniei din cauza deţinerii căpitanului unei nave chineze

China a ameninţat că va exercita "măsuri ferme de retorsiune" faţă de Japonia, din cauza menţinerii în detenţie a căpitanului unei nave chineze, Guvernul de la Tokyo considerând declaraţiile drept "regretabile".

49 afișări
Imaginea articolului China ameninţă cu măsuri dure contra Japoniei din cauza deţinerii căpitanului unei nave chineze

China ameninţă cu măsuri dure contra Japoniei din cauza deţinerii căpitanului unei nave chineze (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă Japonia acţionează cu obstinaţie, făcând eroare după eroare, China va lua măsuri ferme de retorsiune şi Japonia va trebui să suporte toate consecinţele", a declarat Ma Zhaoxu, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Guvernul de la Tokyo consideră "regretabile" declaraţiile Chinei. "Cerem Chinei să dea dovadă de calm şi să acţioneze prudent pentru a nu fi afectate relaţiile dintre Japonia şi China", a declarat Noriyuki Shikata, purtătorul de cuvânt al premierului Naoto Kan.

Potrivit oficialului nipon, autorităţile chineze au decis să amâne primirea a 1.000 de tineri japonezi la Expoziţia Universală de la Shanghai, evocând "atmosfera" actuală a relaţiilor bilaterale.

"Apreciem că amânarea excursiei cu scurt timp înainte este nepotrivită şi regretabilă", adaugă Shikata.

Autorităţile japoneze îl deţin din 7 septembrie pe căpitanul unei nave chineze care a intrat în coliziune cu două ambarcaţiuni de patrulare nipone în apropierea unui arhipelag disputat, caz care a provocat un incident diplomatic între Tokyo şi Beijing.

O instanţă niponă a decis prelungirea detenţiei căpitanului chinez. La rândul său, China l-a convocat a şasea oară pe ambasadorul Japoniei pentru a-i cere eliberarea imediată a căpitanului.

Sâmbătă, la aniversarea începerii invadării Manciuriei de către Japonia în 1931, câteva manifestaţii naţionaliste au avut loc la Beijing, Shanghai, Hong Kong şi Shenyang (nord-est).

"China poate şi trebuie să stopeze agresiunea Japoniei, înainte ca situaţia să se agraveze", scria ziarul chinez Global Times, recomandând sancţiuni diplomatice împotriva Japoniei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici