Cine este autorul celor două atacuri comise vineri la Oslo - VIDEO

Poliţia norvegiană a anunţat sâmbătă că are un suspect, un "fundamentalist creştin", pe care îl consideră responsabil pentru ambele atacuri comise vineri la Oslo, soldate cu cel puţin 91 de morţi, dar nu exclude noi arestări.

3904 afișări
Imaginea articolului Cine este autorul celor două atacuri comise vineri la Oslo - VIDEO

Cine este autorul celor două atacuri comise vineri la Oslo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am găsit motive pentru a-l considera responsabil pentru ambele episoade", a declarat într-o conferinţă de presă un reprezentant al poliţiei, făcând referire la explozia unei bombe în apropierea sediului Guvernului norvegian, urmată de un atac armat la şcoala de vară a organizaţiei de tineret a Partidului Laburist aflat la putere, pe o insulă din apropiere de Oslo.

Poliţia l-a descris de asemenea pe suspectul arestat ca pe un "fundamentalist creştin". Pe baza informaţiilor pe care le-a postat pe Internet, bărbatul, un norvegian de 32 de ani, este un "fundamentalist creştin", a declarat un oficial al poliţiei, precizând că viziunile sale politice înclină "spre dreapta".

Din motive legate de anchetă, poliţia a refuzat să dezvăluie numele suspectului, identificat de presa norvegiană ca fiind Anders Behring Breivik.

Presa l-a descris anterior pe Breivik ca fiind un apropiat al mediilor de extremă-dreapta.

Elementele postate de suspect pe Internet sugerează că acesta "are unele orientări politice care înclină spre dreapta şi antimusulmane, dar este prea devreme pentru a spune dacă acesta a fost un motiv pentru gestul său", a declarat anterior comisarul de poliţie Sveinung Sponheim, pentru postul public de televiziune NRK.

Cele două atacuri par să fi vizat Partidul Laburist, întâi biroul premierului Jens Stoltenberg, care nu se afla acolo, şi ministerele învecinate, apoi şcoala de vară a tineretului laburist, la circa 40 de kilometri distanţă.

Unii dintre cei 600 de tineri reuniţi pe insulă au încercat să scape aruncându-se în apă.

Îmbrăcat cu un pulover inscripţionat cu sigla poliţiei, atacatorul le-a cerut tinerilor să se apropie înainte de a deschide focul, după care a împuşcat răniţii şi persoanele care încercau să scape înotând.

"Veniţi la mine, am informaţii importante, veniţi la mine, nu este niciun pericol", spunea acesta, potrivit lui Elise, o fată de 15 ani care s-a refugiat sub o stâncă de pe care suspectul trăgea cu arma.

"Oamenii alergau peste tot ca nebunii. El trăgea", a adăugat tânăra, citată de agenţia NTB.

Un martor venit cu barca pentru a-i ajuta pe adolescenţi a declarat că a numărat cel puţin 20 de cadavre pe mal sau în apă.

Potrivit presei norvegiene, suspectul avea mai multe arme înregistrate pe numele său, inclusiv o puşcă automată.

Pe profilul său de pe Facebook, bărbatul cu păr blond se descrie drept conservator, creştin, celibatar, interesat de vânătoare şi de jocuri ca "World of Warcraft" şi "Modern Warfare 2".

Pe contul său de Twitter el nu a postat decât un singur mesaj, datat 17 iulie, care este un citat din filosoful englez John Stuart Mill: "O persoană care are credinţă are tot atâta forţă cât 100.000 de persoane care nu au decât interese".

Potrivit presei norvegiene, intervenţiile lui Anders Behring Breivik pe site-ul www.document.no arată opiniile naţionaliste şi ostilitatea sa faţă de o societate multiculturală, dar conform televiziunii publice NRK, el se distanţa şi de neonazism.

În cursul nopţii, poliţia a percheziţionat apartamentul în care acesta a locuit mult timp, în vestul Oslo, dar şi noul său domiciliu din apropiere de Rena, în nordul capitalei, unde tocmai se mutase.

Conform profilului său de pe Facebook, Anders Behring Breivik era directorul Breivik Geofarm, o fermă biologică, ceea ce i-ar fi permis să aibă acces la produse chimice care pot fi folosite pentru fabricarea de explozibili.

Listele fiscale, deschise consultării publice în Norvegia, arată că acesta nu a avut nici un venit pentru anul 2009 şi venituri modice pentru anii precedenţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici