Cine este „Profesorul”, noul lider al ISIS, după moartea lui Abu Bakr al-Baghdadi. Fostul aghiotant al lui Saddam Hussein duce o viaţă discretă şi pune la cale strategiile jihadiştilor

Un fost ofiţer din armata lui Saddam Hussein a devenit noul lider al grupării Stat Islamic, după moartea lui Abu Bakr al-Baghdadi.

2323 afișări
Imaginea articolului Cine este „Profesorul”, noul lider al ISIS, după moartea lui Abu Bakr al-Baghdadi. Fostul aghiotant al lui Saddam Hussein duce o viaţă discretă şi pune la cale strategiile jihadiştilor

Abdullah Qardash - supranumit „Profesorul” - şi-a asumat deja poziţia de lider în cadrul grupării jihadiste, anunţă thesun.co.uk.

Baghdadi a fost ucis când forţele americane au descins în ascunzătoarea lui din nord-vestul Siriei. Liderul ISIS şi-a detonat vesta cu explozibil, după ce a fost încolţit într-un tunel.

Donald Trump a declarat că, înainte să moară, liderul ISIS „a plâns, a suspinat şi a urlat, având alături trei copii de ai săi”. Qardash a fost numit succesor al lui Baghdadi în luna august, după ce şeful grupării a fost rănit într-un atac aerian şi a devenit tot mai afectat de diabet şi tensiunea arterială crescută.

Un oficial din serviciile de inteligenţă a declarat, pentru Newsweek, că Qardash va prelua frâiele grupării ISIS.

„Baghdadi a fost o figură controversată. Nu s-a implicat în operaţiunile de zi cu zi. Tot ce făcea era să spună da sau nu - fără să planifice nimic”, a declarat oficialul. Qardash e fost aghiotant în armata lui Saddam Hussein şi s-a împrietenit cu Baghdadi, de 48 de ani, când au fost încarceraţi împreună în Barsa de către forţele americane, pentru legăturile lor cu al-Qaeda, în 2003. În închisoarea irakiană Baghdadi a devenit un demagog jihadist, convertind sute de prizonieri la ideologia lui, centrată pe aşa-zisul „califat”.

Qardash, a cărui vârstă nu este cunoscută, ar fi lucrat dintotdeauna alături de Baghdadi. Irakianul a fost „procurorul-şef” al califatului, înainte să aştepte promovarea la lider ISIS.

Supranumit „Profesorul”, acesta este cunoscut drept o mână de fier în grupul jihadist.

Qardash a fost şi confidentul lui Abu Alaa al-Afri, precedentul adjunct al lui Baghdadi, ucis în 2016, în urma unui raid aerian al armatei americane.

După căderea Baghuzului, ultima redută a ISIS, în luna matie, grupul a fost redus la diverse facţiuni, de-a lungul celor două ţări.

Qardash se va confrunta cu o conducere divizată, deoarece unii resping viziunea şi strategia lui, scrie The Times.

În condiţiile în care soldaţii ISIS sunt împrăştiaţi în deşert, au apărut trei grupuri principale, centrate în jurul leadership-ului tunisian, saudit şi irakian.

Forţele de securitate din regiune au avertizat că celulele ISIS rămase în picioare sunt îndeajuns de puternice să laseze atacuri şi sunt gata oricând să acopere „vidurile de putere”.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici