Comisia Europeană: Marea Britanie nu le poate interzice românilor şi bulgarilor să lucreze pe teritoriul său din 2014

Marea Britanie nu le poate interzice unilateral bulgarilor şi românilor să lucreze pe teritoriul său începând cu 1 ianuarie 2014, a declarat Jonathan Todd, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Ocuparea forţei de muncă Laszlo Andor.

1297 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană: Marea Britanie nu le poate interzice românilor şi bulgarilor să lucreze pe teritoriul său din 2014

Comisia Europeană: Marea Britanie nu le poate interzice românilor şi bulgarilor să lucreze pe teritoriul său din 2014 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Niciun stat membru UE nu poate încălca unilateral angajamentele asumate prin legislaţia UE, iar comisarul Andor a subliniat acest lucru în repetate rânduri", a explicat Jonathan Todd, citat de site-ul Novinite.com, după ce serviciul de presă al comisarului a fost rugat să comenteze apelurile lansate de unii politicieni britanici şi de presă pentru ca Marea Britanie să menţină închisă piaţa muncii pentru români şi bulgari şi după 1 ianuarie 2014.

La 1 ianuarie 2014 expiră perioada de tranziţie de şapte ani de la aderarea celor două ţări la UE, în care statele membre au putut limita accesul românilor şi bulgarilor la piaţa muncii.

Rugat să comenteze sancţiunile pe care Comisia Europeană le-ar putea impune Marii Britanii în cazul în care Guvernul de la Londra ar recurge la măsuri de restricţionare de drepturilor la muncă pentru cetăţenii din cele două ţări după această dată, Todd a subliniat că în acest caz CE ar iniţia o procedură de infringement.

"În orice caz, trebuie să aşteptăm să vedem cum va evolua situaţia. Nu putem spune încă dacă aceşti paşi sunt posibili. Dar niciun alt stat membru nu are dreptul să restricţioneze accesul la piaţa muncii pentru români şi bulgari după 1 ianuarie 2014", a declarat purtătorul de cuvânt.

El a reamintit, de asemenea, că CE a aprobat un raport care constată că forţa de muncă imigrantă din cele opt state est-europene care au aderat la UE în 2004 a contribuit cu 1,2 la sută la PIB-ul Marii Britanii între 2004 şi 2009.

"Comisarul Andor crede cu fermitate că mobilitatea forţei de muncă este benefică atât pentru ţara gazdă, cât şi pentru ţara emigranţilor", a declarat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici