Comisia Europeană trage semnalul de alarmă: Creşterea economică optimistă a României riscă să fie urmată de o aterizare violentă în lipsa reformelor structurale

Creşterea economică a României riscă să fie afectată de lipsa reformelor structurale, constată Comisia Europeană, avertizând că recentele modificări riscă să submineze independenţa justiţiei, iar corupţia, persistentă la toate nivelurile, rămâne un obstacol pentru activităţile de afaceri.

4502 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană trage semnalul de alarmă: Creşterea economică optimistă a României riscă să fie urmată de o aterizare violentă în lipsa reformelor structurale

CE: Creşterea economică a României va fi afectată de lipsa reformelor structurale. Avertismentul dat de Comisia Europeană

"În lipsa reformelor structurale şi a consolidării fiscale, creşterea economică optimistă a României riscă să fie urmată de o aterizare violentă. Actuala creştere economică puternică a fost stimulată în principal de consum, în timp ce investiţiile rămân modeste. Creşterea economică puternică reprezintă o oportunitate pentru reconstruirea sistemelor de amortizare fiscală şi pentru pregătirea economiei de perioade mai slabe. Ratele de inegalitate şi sărăcie rămân la niveluri ridicate, în pofida creşterii economice puternice. Unele reforme structurale au fost inversate în 2017, iar altele au stagnat", se arată într-un document de lucru al Comisiei Europene transmis Parlamentului European, Consiliului UE, Băncii Centrale Europene şi Eurogrupului.

"Progresele obţinute în combaterea corupţiei au fost din nou expuse riscurilor. Asigurarea continuităţii reformelor precedente ar susţine transformarea României într-o economie de valoare mai mare şi ar îmbunătăţi rezistenţa economiei la eventuale perioade de scădere", precizează proiectul de raport pentru Evaluarea progreselor reformelor structurale, prevenirii şi corectării dezechilibrelor macroeconomice.

"Ireversibilitatea progreselor în combaterea corupţiei a fost expusă riscurilor în ultima perioadă. Obţinerea în continuare a rezultatelor bune de către instituţiile judiciare specializate în combaterea corupţiei a fost pusă în mod amplu sub semnul întrebării de evenimentele din ultimul an. Reformele în curs în cazul legilor justiţiei riscă să afecteze independenţa justiţiei şi să anuleze progresele obţinute în ultimii zece ani. În plus, instituţiile judiciare şi cadrul legal pentru combaterea corupţiei continuă să fie supuse unor presiuni intense", subliniază Comisia Europeană. "Corupţia persistă la toate nivelurile şi rămâne un obstacol pentru activităţile de afaceri", precizează experţii Comisiei Europene.

Potrivit documentului, "nu au fost obţinute rezultate tangibile în reformele administrative, iar mediul de afaceri prezintă vulnerabilităţi". De asemenea, "performanţele slabe ale sistemului educaţional limitează perspectivele de creştere economică a României pe termen lung", se mai arată în document, care constată că "performanţele în domeniul cercetării şi inovaţiei rămân modeste".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici