Comisia Europeană vrea semnarea unor acorduri de transport rutier cu Ucraina şi Republica Moldova

Comisia Europeană propune Consiliului Europei începerea negocierilor cu Ucraina şi Moldova în vederea încheierii unor acorduri de transport rutier de mărfuri între UE şi cele două ţări.

454 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană vrea semnarea unor acorduri de transport rutier cu Ucraina şi Republica Moldova

Având în vedere că rutele tradiţionale de transport din regiune sunt în prezent închise, iniţiativa Comisiei Europene urmăreşte să asigure lanţurile de aprovizionare, inclusiv securitatea alimentară, în urma agresiunii a Rusiei împotriva Ucrainei.

Acordurile cu Ucraina şi Moldova presupun liberalizarea parţială a transportului rutier pentru transportatorii din aceste ţări. Acest lucru va permite Ucrainei să transfere mărfurile de export de pe rutele maritime - indisponibile în prezent din cauza blocării de către Rusia a porturilor ucrainene din Marea Neagră. Blocarea acestor porturi a afectat negativ şi Moldova, care a pierdut rutele de transport prin Ucraina pentru propriile exporturi şi a cărei economie a fost puternic afectată de războiul din Ucraina. Propunerea noastră va oferi o soluţie imediată pentru economiile acestor două ţări”, a spus comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean.

Comisia propune o mai mare flexibilitate pentru transportul rutier de mărfuri, permiţând transportatorilor ucraineni, moldoveni şi din UE să tranziteze şi să opereze pe teritoriile celorlalţi.

Propunerea include, de asemenea, clauze privind recunoaşterea permiselor de conducere ucrainene şi a certificatelor de competenţă profesională.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici