Comitetul Internaţional de Salvare a publicat lista ţărilor cel mai mare risc de catastrofă umanitară în 2021/ Ţara în care aproape jumătate din populaţie se confruntă cu insecuritate alimentară

  • Yemenul este ţara cu cel mai mare risc de catastrofă umanitară în 2021, a avertizat Comitetul Internaţional de Salvare (IRC), marcând al treilea an în care naţiunea devastată de război a obţinut recunoaşterea sumbră.
  • Conflictul continuu, foametea larg răspândită şi răspunsul internaţional slab ameninţă să înrăutăţească dramatic actuala criză din Yemen, a precizat IRC miercuri.
  • Tamuna Sabadze, directorul agenţiei de ajutor pentru Yemen, a declarat că sprijinul este critic, acum mai mult ca niciodată.
  • Lista de supraveghere a IRC pentru 2021, clasată de la unu la 10, cuprinde: Yemen; Afganistan; Siria; Republica Democrată Congo; Etiopia; Burkina Faso; Sudanul de Sud; Nigeria; Venezuela şi Mozambic.
880 afișări
Imaginea articolului Comitetul Internaţional de Salvare a publicat lista ţărilor cel mai mare risc de catastrofă umanitară în 2021/ Ţara în care aproape jumătate din populaţie se confruntă cu insecuritate alimentară

Foto: Profimedia/ Un băiat subnutrit tratat la spitalul Al-Sabeen din Sanaa, Yemen

Într-un interviu pentru Al Jazeera în capitala Sanaa, ea a solicitat „mai mult angajament decât vedem astăzi” din partea actorilor interni, regionali şi globali pentru a pune capăt conflictului.

„Douăzeci şi patru de milioane de oameni au nevoie de ajutor umanitar - fie că este vorba de hrană, protecţie, servicii de sănătate sau educaţie".

„Majoritatea populaţiei are  nevoie de finanţarea ONU şi umanitară pentru a-şi satisface nevoile zilnice de bază.”

Lista de supraveghere a IRC pentru 2021, clasată de la unu la 10, cuprinde: Yemen; Afganistan; Siria; Republica Democrată Congo; Etiopia; Burkina Faso; Sudanul de Sud; Nigeria; Venezuela şi Mozambic.

Alte 10 ţări au fost, de asemenea, pe listă, dar nu au fost clasate în ceea ce priveşte gravitatea: Camerun; Republica Centrafricană; Ciad; Columbia; Liban; Mali; Niger; Palestina; Somalia şi Sudan.

Abeer Fowzi, coordonatorul adjunct pentru nutriţie al IRC, a declarat: „În faţa unei ameninţări fără precedent, lumea a întors spatele Yemenului.

Sprijinul financiar pentru ţară se epuizează, iar şeful umanitar al ONU Mark Lowcock a avertizat în noiembrie că Yemenul a primit mai puţin de jumătate din fondurile de urgenţă de care avea nevoie anul acesta.

Lowcock a declarat Consiliului de Securitate al ONU că apelul din 2020 pentru Yemen a primit până acum doar 1,5 miliarde de dolari în donaţii, aproximativ 45% din cele 3,4 miliarde de dolari necesari.

Potrivit ONU, 80% din cei 30 de milioane de oameni din Yemen au nevoie de o formă de ajutor sau protecţie.

Aproximativ 13,5 milioane de yemeniţi se confruntă în prezent cu insecuritate alimentară acută, inclusiv 16.500 de persoane care trăiesc în condiţii de foamete, arată datele ONU.

Istoric al conflictului

În 2014, grupul rebel Houthi, aliniat cu Iran, a confiscat zone mari din ţară, inclusiv Sanaa.

Războiul a escaladat în martie 2015, când o coaliţie militară condusă de Arabia Saudită a intervenit în încercarea de a restabili guvernul preşedintelui Abd-Rabbu Mansour Hadi, susţinut de Riyadh.

Coaliţia a fost asistată de mai multe puteri occidentale, inclusiv Statele Unite.

Ambele părţi au fost acuzate de crime de război în timpul luptelor care au ucis până acum peste 100.000 de oameni, conform Armed Conflict Location and Event Data.

Discuţiile de pace care vizează rezolvarea conflictului au fost blocate de la sfârşitul anului 2018, în ciuda eforturilor repetate ale oficialilor ONU de a relansa negocierile şi a pune capăt a ceea ce aceasta numeşte cea mai mare criză umanitară din lume.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici