Condamnatul supus unei execuţii dificile în Arizona a primit de 15 ori doza letală normală - avocaţi

Condamnatul la moarte Joseph Wood, executat la 23 iulie în Arizona în urma unei proceduri neobişnuit de lungi, de aproape două ore, a primit de 15 ori dozele mortale prescrise pentru două dintre produse, au declarat avocaţii săi, citaţi de AFP.

1485 afișări
Imaginea articolului Condamnatul supus unei execuţii dificile în Arizona a primit de 15 ori doza letală normală - avocaţi

Condamnatul supus unei execuţii dificile în Arizona a primit de 15 ori doza letală normală - avocaţi

"Protocolul de execuţie din Arizona stipulează că deţinutul trebuie executat primind 50 de miligrame de hidromorfon şi midazolam. Dar raportul execuţiei dat publicităţii vineri seara de Departamentul penitenciarelor din Arizona (ADC) arată că protocolul experimental nu a funcţionat aşa cum ar fi trebuit", a subliniat într-un comunicat Dale Baich, un avocat al condamnatului.

"În loc să primească o doză aşa cum cere protocolul, ADC a injectat 15 doze separate din această combinaţie de medicamente, ceea ce a prelungit execuţia şi a făcut-o cea mai lungă din istoria recentă", a explicat Baich.

Acesta a făcut apel la o anchetă independentă, condusă de o autoritate neguvernamentală.

Executarea lui Joseph Wood, în vârstă de 55 de ani, condamnat pentru uciderea prietenei sale şi a tatălui acesteia în 1989, a durat 117 minute, în loc de circa zece minute în mod obişnuit. Condamnatul "a gâfâit", "a gemut", "s-a sufocat şi s-a chinuit să respire timp de aproximativ o oră şi 40 de minute", a anunţat Dale Baich la încheierea execuţiei.

Directorul ADC Charles Ryan, care a supravegheat el însuşi această execuţie controversată, s-a declarat în favoarea unei astfel de anchete, potrivit New York Times.

Potrivit lui, acumularea unor doze de anestezic a avut ca scop să se asigure că "deţinutul rămâne profund sedat în timpul procesului şi nu suferă".

Joel Zivot, un medic anestezist contactat de cotidian, a explicat perplex că odată ce corpul a primit o doză suficientă de anestezic, "nu contează dacă îi daţi persoanei respective 500 de doze suplimentare sau cinci milioane de doze suplimentare, acestea nu vor avea efect", a subliniat el.

Agonia fără precedent a lui Joseph Wood a relansat polemica aprinsă din Statele Unite privind injecţia letală ca metodă de execuţie.

La sfârşitul lui aprilie, în Oklahoma un deţinut a decedat după aparente suferinţe de 43 de minute, în urma injectării unui cocteil de trei produse.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici