CONFLICTUL TURCIA-SIRIA: Armata turcă a bombardat ţinte pe teritoriul sirian. Reuniune NATO la Bruxelles: Aliaţii au exprimat un mesaj de susţinere a Turciei

Ţările membre NATO şi-au exprimat miercuri seara solidaritatea cu Turcia, în cursul unei reuniuni de urgenţă, convocată la Bruxelles în urma tirurilor de obuz provenind din Siria care au ucis cinci persoane în Turcia, a anunţat o sursă diplomatică.

4427 afișări
Imaginea articolului CONFLICTUL TURCIA-SIRIA: Armata turcă a bombardat ţinte pe teritoriul sirian. Reuniune NATO la Bruxelles: Aliaţii au exprimat un mesaj de susţinere a Turciei

Turcia a bombardat ţinte din Siria. Premierul turc: Acest atac a făcut obiectul unei riposte imediate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cursul reuniunii NATO de la Bruxelles, "toţi aliaţii au condamnat" incidentul "şi au exprimat un mesaj ferm de susţinere a Turciei", care este unul dintre cei 28 de membri ai Alianţei Nord-Atlantice, potrivit aceleiaşi surse.

De asemenea, NATO a îndemnat Siria să "pună capăt încălcării flagrante a dreptului internaţional".

"Alianţa (Nord-Atlantică) reclamă încetarea imediată a unor asemenea acte agresive faţă de un aliat", se arată într-un comunicat publicat de NATO la finalul reuniunii.

Turcia a bombardat miercuri ţinte situate pe teritoriul sirian ca represalii la tirurile de obuze dinspre Siria în care au fost ucişi cinci civili, într-o localitate la frontiera cu Turcia, a anunţat premierul turc Recep Tayyip Erdogan.

"Acest atac a făcut obiectul unei riposte imediate din partea forţelor noastre armate (...), care au bombardat, de-a lungul frontierei, ţinte identificate pe radar", a precizat Erdogan într-un comunicat.

"Turcia nu va lăsa niciodată nepedepsite asemenea provocări din partea regimului sirian, care ameninţă securitatea noastră naţională, cu respectarea dreptului internaţional şi regulilor de intervenţie", a adăugat el.

Şeful Guvernului turc a anunţat totodată că ministrul său de Externe Ahmet Davutoglu s-a întâlnit cu secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen şi că "el a decis ca NATO îşi reuneşte Consiliul foarte curând".

Joi după-amiază mai multe obuze lansate de pe teritoriul sirian au lovit o localitate turcă de la frontieră, Akçakale, omorând cinci civili şi rănind aproximativ alţi zece, potrivit unui bilanţ prezentat de către guvernatorul proviniciei Sanliurfa, Celalettin Guvenc.

Acest incident între Turcia şi Siria este cel mai grav de la cel în cursul căruia apărarea siriană antiaeriană a doborât, în iunie, un avion militar turc.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici