Congresul american pregăteşte măsuri de ajutor economic pentru Ucraina

Mai mulţi oficiali ai Congresului american dornici să susţină Kievul în faţa Moscovei şi-au exprimat intenţia, luni, de a adopta rapid măsuri de ajutor economic pentru Ucraina, care ar putea include garantarea unui împrumut de un miliard de dolari.

570 afișări
Imaginea articolului Congresul american pregăteşte măsuri de ajutor economic pentru Ucraina

Congresul american pregăteşte măsuri de ajutor economic pentru Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Secretarul de Stat american, John Kerry, a anunţat deja săptămâna trecută că Washingtonul pregăteşte un plan pentru garantarea unui eventual împrumut internaţional care se ridică la aceeaşi sumă. Însă Congresul dispune de mai multă putere decât Executivul american pentru a autoriza cheltuieli sau pentru a adopta sancţiuni împotriva unei ţări terţe.

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a anunţat luni, în Senatul american, că un proiect de lege privind acordarea unui ajutor Ucrainei este în curs de elaborare. Obiectivul proiectului de lege este de a "contracara actele Rusiei vizând anexarea teritoriului ucrainean prin forţă".

"Această lege va autoriza credite pentru acordarea unor garanţii de împrumuturi de cel puţin un miliard de dolari", a anunţat democratul Robert Menendez.

Prin această lege, urmărim acordarea "unui sprijin structural economiei ucrainene", dar şi "autorizarea unei asistenţe tehnice în vederea unor reforme energetice, pentru a susţine alegerile, a consolida societatea civilă, a lupta împotriva corupţiei şi a ajuta Ucraina să îşi recupereze activele furate", a precizat alesul american, citat într-un comunicat.

Senatorul a mai spus că poartă consultări cu adminitraţia Obama pentru adoptarea de eventuale sancţiuni împotriva unor cetăţeni ruşi şi ucraineni. Sancţiunile ar putea include interdicţii de viză, îngheţarea averilor sau suspendarea vânzărilor de armament şi cooperării militare, precum şi sancţiuni economice.

Orice lege va trebui adoptată în comisie, apoi în Senat şi în Camera Reprezentanţilor, un proces care ar putea să se desfăşoare rapid dacă va exista cooperare între cele două partide care controlează Congresul.

În Cameră, numărul doi al republicanilor, Eric Cantor, şi-a anunţat intenţia "de a adopta cât mai repede posibil o lege". "Camera va examina cât de repede putem să luăm în calcul un ajutor pentru Ucraina sub forma unor garanţii de împrumuturi", a declarat el.

"Vom începe să examinăm ce texte (...) am putea furniza administraţiei pentru ca preşedintele să poată acţiona în vederea aplicării unor sancţiuni împotriva unor oficiali ruşi, oligarhi şi alţi indivizi complici la eforturile Rusiei de a invada şi de a interveni în afacerile interne ale Ucrainei", a spus republicanul, care controlează ordinea de zi a Camerei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici