Coreea de Nord a efectuat AL CINCILEA TEST DE RACHETĂ în trei zile. Ban Ki-moon: Există riscul unei "escalade periculoase"

Coreea de Nord a efectuat luni un nou test de tir al unei rachete cu rază scurtă de acţiune, al cincilea în decurs de trei zile, o serie de teste care l-au determinat pe secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, să îşi exprime îngrijorarea cu privire la riscul unei "escalade periculoase".

1368 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord a efectuat AL CINCILEA TEST DE RACHETĂ în trei zile. Ban Ki-moon: Există riscul unei "escalade periculoase"

Coreea de Nord a efectuat AL CINCILEA TEST DE RACHETĂ în trei zile. Ban Ki-moon: Există riscul unei "escalade periculoase" (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Acest tir a fost confirmat de către un purtător de cuvânt al şefului Statului Major sud-coreean, care nu ştia dacă este vorba despre teste de rachete ghidate sau despre rachete trase cu lansatoare multiple.

"Încercăm să aflăm mai multe despre natura acestor teste", a declarat purtătorul de cuvânt.

Coreea de Nord a lansat trei rachete cu rază scurtă de acţiune sâmbătă şi o a patra duminică, de pe coasta sa de est, către Marea Japoniei, probabil în cadrul unor manevre militare, potrivit Seulului.

Asemenea tiruri au mai fost efectuate, însă de această dată au loc după o perioadă de tensiune puternică în peninsula coreeană, cauzată de un nou val de sancţiuni din partea comunităţii împotriva Phenianului, în urma unui tir de rachetă cu rază lungă de acţiune şi celui de al treilea test nuclear.

Un purtător de cuvânt alMinisterul sud-coreean al Apărării a refuzat, anterior, să identifice aceste rachete, însă, potrivit presei sud-coreene, ar putea să fie vorba despre rachete sol-sol de tip KN-02, cu o rază de acţiune de până la 160 de kilometri.

Phenianul a apreciat luni că "antrenamentul militar (...) este un drept intangibil al unei naţiuni suverane", într-un comunicat publicat de Comitetul pentru Reunificarea Paşnică a Coreei.

Coreea de Nord consideră că adevărata provocare provine din partea Coreei de Sud şi Statelor Unite, care au efectuat în ultimele săptămâni manevre militare comune.

În urmă cu câteva săptămâni, în cea mai intensă perioadă a crizei, Phenianul părea pregătit să testeze rachete cu rază medie de acţiune, mai multe asemenea arme fiind aduse în poligoane de tragere în zona de coastă. Ele au fost retrase la începutul lui mai, potrivit unor observaţii americane.

Washingtonul şi Seulul se tem că testarea unei rachete cu rază medie de acţiune, de tip Musudan, ar putea să relanseze tensiunile.

Rachetele de tip Musudan au o rază de acţiune de 2.500 până la 4.000 de kilometri, o distanţă suficientă pentru a atinge Coreea de Sud şi Japonia şi, eventual, baze americane situate pe Insula Guam, în Pacific.

Aceste tiruri, deşi au o rază scurtă de acţiune, îl îngrijorează pe secretarul general al ONU Ban Ki-moon, care "rămâne preocupat de provocări şi tensiuni în peninsula coreeană, mai ales date fiind riscurile unui calcul greşit şi unei escaladări periculoase", a declarat duminică purtătorul său de cuvânt Martin Nesirky.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici